Mjere Ministarstva poljoprivrede za ublažavanje krize

Ministarstvo poljoprivrede poduzelo je niz koraka prilagodbe aktualnoj krizi uslijed pandemije koronavirusa i pratećim mjeraam ograničavanja socijalnih kontakata.

Između ostalog produljeni su rokovi za korisnike Programa ruralnog razvoja, uključujući rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva te rokovi za korisnike Vinske omotnice, otvorena je nova web stranica za komunikaciju poljoprivrednika i nadležnih tijela te je riješeno pitanje propusnica za poljoprivrednike, vezano za Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH.

Novo: Zatražite elektroničku iskaznica poljoprivrednika

Produljenje rokova

Produljeni su rokovi za korisnike Programa ruralnog razvoja i Vinske omotnice, i to rokovi za podnošenje drugog dijela zahtjeva za potporu, za  dostavu dokumentacije o provedenom postupku nabave, za podnošenje zahtjeva za isplatu predujma te  zahtjeva za isplatu, odnosno rok za provedbu aktivnosti, a  Jedinstveni zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere produljen je do 15. lipnja 2020, godine. Produljen je također rok za predaju projekata  za Mjeru 4.2., Tip operacije 4.2.1. i Tip operacije 4.2.2.  Više o svim produljenjima rokova na poveznici.

Podnošenje zahtjeva putem pošte

Poljoprivrednicima je nadalje omogućeno dodatno komuniciranje s Agencijom za plaćanja na daljinu. Na web stranicama APPRRR poljoprivrednici mogu naći  obrasce za upis, promjenu ili ispis iz Upisnika OPG-a i Upisnika poljoprivrednika, a  ispunjeni obrazac može se poslati poštom ili u dogovoru s djelatnicima podružnica, za koje su objavljeni kontakti.

Nova internet stranica za pitanja i drugu komunikaciju

Ministarstvo poljoprivrede otvarilo je i dodatni kanal komunikacije s poljoprivrednicima. U ovim izvanrednim okolnostima s ciljem smanjenja posljedica širenja COVID -19 virusa, pokrenuta je internet stranica za sva pitanja i ostalu komunikaciju poljoprivrednika s nadležnim tijelima. Svi problemi s kojima se poljoprivrednici susreću u ovim okolnostima, prijedlozi za poboljšanje komunikacije, suradnje, izvanrednih alokacija i mjera, proizvodnje i plasmana proizvoda mogu se uputiti na djelatnike Ministarstva poljoprivrede koji stoje na raspolaganju putem nove internet stranice https://pitanja.mps.hr te putem kontakt brojeva stručnih službi Ministarstva poljoprivrede po županijama

Propusnice za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Nacionalnim stožerom izdavati propusnice poljoprivrednicima, vezano za Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koji je donio Stožer civilne zaštite RH. Poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Ministarstva poljoprivrede, Zahtjev za propusnicu ispunjava samo nositelj/član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji kao fizičke osobe nisu obuhvaćeni Odlukom.

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.
Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede po županijama. Više. 

Set mjera za ublažavanje posljedica pandemije na poslovanje

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je i prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa i to set od 11 mjera uključujući uspostavljanje nove kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva, Predlaganje novog programa državnih i de minimis potpora, Financiranje privremene obustave ribolova i povećanje sredstva za de minimis potpore za sektor ribolova i akvakulture, odgoda plaćanja obveza i dr. Više na poveznici.

Ističe se kako se poljoprivredna proizvodnja mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane i obavljanja poljoprivrednih radova, kao i  očuvanje likvidnosti, zaposlenosti i sigurnosti prehrambenog lanca.