InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Izrada poslovnog plana za kredite

Photo by Lukas from Pexels

Poslovni plan i investicijska studija za kreditnu dokumentaciju

HAMAG BICRO i HBOR imaju povoljne kreditne linije za financiranje poslovanja, a dio pripreme kreditne dokumentacije je i izrada poslovnog plana ili investicijske studije.

HAMAG BICRO program mikro i malih ESIF zajmova za poduzetnike i poljoprivrednike trenutno su najpovoljniji kreditni programi za poslovanje na tržištu. Mogu ih zatražiti postojeći poslovni subjekti ali i fizičke osobe koje imaju ozbiljnu namjeru pokretanja poslovanja.

Za HBOR programe poduzetničkih kredita neke hrvatske županije imaju dodatni poticajni program sufinanciranja kamate te su za korisnike određeni krediti dostupni s još nižim kamatama ili beskamatano.

Naše usluge obuhvaćaju izradu svih planskih dokumenata, kako za HAMAG i HBOR kredite tako i za projekte EU fondova.

Vrijeme i cijena izrade poslovnog plana i investicijske studije ovise o visini ulaganja, vrsti i opsegu projekta te o kompleksnosti konkretnog traženog dokumenta. Izložite nam svoju ideju i zatražite neobvezujuću ponudu.

Više o programu HAMAG zajmova:

Više o HBOR kreditima:

Kako napisati poslovni plan? 

Krediti HAMAG

Zašto planski financijski dokumenti?

Poslovni plan   je pisani dokument koji sadrži detaljnu analizu  ulaganja u posao, budućih rezultata poslovanja, predviđanje rizika koje donosi buduće vrijeme.i o mogućim rješenjima za  rizične situacije.

Poslovni plan predstavlja opsežan planski dokument koji sadrži brojne financijske analize i projekcije izrađene propisanom metodologijom, kao i detaljnu analizu same poslovne ideje, poduzeća, poslovne okoline i drugih relevantnih čimbenika.

Poslovni plan nastaje kao statičan dokument, napisan u jednoj točci u vremenu, ali je isto tako moguće revidiranje poslovnog plana u određenim vremenskim intervalima, sukladno promjenama u poduzeću i njegovoj okolini. Usporedba planiranog i ostvarenog osnova je za ocjenu uspješnosti projekta i daljnje poslovno planiranje.

Investicijska studija   ili investicijski elaborat je dokument koji prikazuje ekonomsku isplativost ulaganja  i način na koji će projekt biti realiziran. Za razliku od poslovnog plana, investicijska studija će obraditi samo one aspekte poslovanja koji su bitni za izvedbu investicijskog projekta.

Izrađuje se za potrebe kreditne dokumentacije, projektne dokumentacije projekata za EU fondove i drugih bespovratnih sredstava ili za potrebe samog poduzetnika.

Feasiblity study (Studija izvodljivosti) je  analiza izvodljivosti (isplativosti) poslovne ideje.  Studija izvodljivosti treba odgovoriti na  pitanje “Trebamo li provesti odabranu projektnu idejeju? ” Isplativost poslovne ideje treba ispitati prije početka ulaganja i razvoja poslovanja kako bi se izbjegli gubitci vremena, novaca i živaca na projektima koji nemaju budućnost i odabrali oni koji imaju potencijala.

Dok poslovni plan ima funkciju planiranja i definira aktivnosti potrebne za izvršenje projektne ideje u stvarnosti, studija izvodivosti traži odgovor na pitanje je li ideja održivi poslovni pothvat.   Poslovni plan se bavi samo jednom opcijom, dok studija izvodljivosti istražuje nekoliko alternativa te izdvaja najbolju opciju za postizanje poslovnog pothvata, kao i metode za realizaciju.

Rezultati studije izvodljivosti koriste se kao osnova za poslovni plan.

Cost benefit analiza (CBA) je posebna financijska analiza posljedica ulaganja u neki poduzetnički ili infrastrukturni pothvat. Uspoređuju se svi prihodi i koristi pothvata s jedne strane te svi troškovi i gubitci pothvata s druge strane. Ova je analiza uobičajena kod ocjene  javnih infrastrukturnih projekata (ceste, škole, bolnice, projekti zaštite okoliša…), odnosno kod projekata kojima primarni imperativ nije prihod te nisu izdvojeni od okoline u kojoj nastaju, već imaju učinke na druge sektore.

Svaki natječaj  za bespovratna sredstva iz Eropski fondova ima svoja pravila za prijavitelje i propisanu obveznu dokumentaciju, te se kod većine zahtijeva izrada poslovnog plana.

Kod poduzetničkog kreditiranja poslovne banke također zahtijevaju izrađen planski dokument kao dio kreditne dokumentacije.

Naše usluge obuhvaćaju izradu poslovnog plana, investicijske studije i svih drugih planskih dokumenata za HAMAG iHBOR kredite i projekte za EU fondove. Vrijeme izrade i cijena usluge ovise o visini ulaganja, vrsti i opsegu projekta te o kompleksnosti konkretnog traženog dokumenta.

%d blogeri kao ovaj: