InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Kohezijski fond Primjeri projekata

Primjeri EU projekata sufinanciranih iz Kohezijskog fonda

Kohezijski fond namijenjen je najmanje razvijenim državama članicama Europske unije, čija je vrijednost bruto nacionalnog proizvoda (BDP) po stanovniku manja od 90% prosjeka EU-a. Glavna svrha Kohezijskog fonda je jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije u interesu promicanja održivog razvoja.

Za razdoblje od 2014. – 2020. godine sredstva Kohezijskog fonda dostupna su za 15 zemalja članica EU: Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Grčka, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Kohezijski fond uspostavljen je 1993. godine za financiranje velikih infrastrukturnih projekata u Europskoj uniji na području okoliša i transeuropskih mreža.

U programskom razdoblju 2007. – 2013. vrijednost  Kohezijskog fonda iznosila je 61 milijardu eura (58 milijardi eura + 3 milijarde za posebnu prijelaznu pomoć), dok za razdoblje 2014. – 2020. godine Kohezijsku fond  raspolaže s 63,4 milijarde eura. Razina financiranja sredstvima Kohezijskog fonda  može iznositi najviše 85% njegova ukupnog troška po projektu.

Primjeri projekata u zemljama članicama EU sufinanciranih iz Kohezijskog fonda

Energetski učinkovita obnova Opće bolnice Brežice, Slovenija

Ukupna investicija za projekt “Održiva uporaba energije, energetska obnova zgrada A, B, C, D, E, F i G Opća bolnica Brežice” iznosila je 2 041 223 EUR, od čega je Kohezijski fond EU doprinio s 1 183.348  eura iz Operativnog programa “Razvoj okoliša i prometne infrastrukture” za programsko razdoblje 2007-2013.

Opća bolnica Brežice, u istočnoj Sloveniji, jedna je od najstarijih u zemlji koja datira iz 1872. godine. Sa 300 zaposlenika i više od 150 ležajeva pruža cjelovit raspon medicinskih usluga za regionalnu zajednicu od preko 70 000 ljudi i, kao dio   vladinog anti-kriznog programa, prošala je dalekosežan program smanjenja troškova usmjeren na energetsku učinkovitost. (2014.g )

Obnovljena željeznička pruga u korist građana jugozapadne Poljske

Nedavna revitalizacija željezničke pruge između poljskih gradova Kluczbork i Ostrzeszów – omogućena zahvaljujući Kohezijskom fondu EU – donijet će dugoročne koristi građanima i putnicima koji žive i rade u regiji jačanjem održivih prometnih veza i vođenjem željezničke pruge više atraktivan.

Ukupna investicija za projekt “Poboljšanje kvalitete transportnih usluga poboljšanjem tehničkog stanja željezničke pruge br. 272 na području Kluczbork – Ostrzeszów “iznosi 65 574 652 eura, od čega  je kohezijski fond EU pridonio s 37 790 982 eura kroz Operativni program” Infrastruktura i okoliš “za programsko razdoblje 2007-2013. Ulaganje ulazi u prioritetni “Prijateljski prihvatljiv okoliš”. (2016.g.)

Postavljanje temelja za brži i sigurniji cestovni promet u Poljskoj

Cesta, gotovo 16 km duga, dio je autoceste S-69, od čvora Mikuszowice u Bielsko-Białi do čvora Żywiec u Żywiecu. Planirana cesta prelazi u četiri općine – Wilkowice, Buczkowice, Łodygowice i Lipowa.  Imat će ograničenje brzine od 80 km / h, a obuhvaćaju četiri čvorišta i 25 mostova uz ugradnju barijera buke, uređenje okoliša i novu rasvjetu.

Ukupna investicija za projekt “Izgradnja autoceste S-69 Bielsko Biała-Żywiec, čvor Mikuszowice-Żywiec” iznosi 268 610 289 eura, od čega Kohezijski fond EU daje 172 301 101 eura bespovratne potpore iz Operativnog programa “Infrastruktura i okoliš “za programsko razdoblje od 2007. do 2013., prioritetna os” Cestovna i zračna TEN-T mreža “. (2014.g.)

“Operacija H2O” Regija  Alto Zêzere e Côa, Portugal

Istodobno suzbijanje onečišćenja i suše  cilj je novog sustava distribucije i čišćenja vode u Alto Zêzere uz potporu Kohezijskih fondova.

Rezultati projekta: Većina opskrbe sada pruža površinske vode, a smanjenje broja cjevovoda omogućuje bolju kontrolu kvalitete vode. Stoga je potrebno manje potrebe za tretmanom prije distribucije; postoji i manji gubitak vode, a ta dva čimbenika doprinose smanjenju troškova. Zahvaljujući dobro promišljenom upravljanju vodom, većina područja je mogla izbjeći teškoće usprkos ekstremnim uvjetima suše u ljeto 2005. godine. (2005.-2006.g.)

Proširenje luke u Barceloni, Španjolska

Projekt je uključivao izgradnju južnih i istočnih lomnih vodotoka u luci Barcelone, temelja golemog projekta ekspanzije ove građevine.

Radovi su više nego udvostručili ukupnu površinu zaštićene vode, koja je porasla od 374 do 793 ha, te proširila površinu zemlje kako bi se smjestila nova staza i terminali za krstarenje. Ukupna površina mora koja je dobivena, kako bi se pružila vizualna usporedba, čini prostor zauzet s 380 stambenih jedinica na području Eixamplea.

Fond:  Kohezijski fond
Programsko razdoblje: 2007-2013
Ukupna investicija: 523 milijuna eura
EU doprinos iz Kohezijskog fonda: EUR 277.190.000 eura

Novi sustavi voopskrbe i odvodnje – Rumunjska

Projekt: Rehabilitacija vodoopskrbnih i odvodnih sustava i WWTP-ova u naseljima Vaslui, Barlad, Husi i Negresti u Vaslujskoj županiji

Okrugu Vaslui u sjeveroistočnoj Rumunjskoj dobio je sigurnu mrežu pitke vode s boljim postrojenjima za pročišćavanje kanalizacije zahvaljujući velikom projektu koje je sufinancirao Kohehijski fond Europske unije.

Ukupna investicija za projekt “Rehabilitacija vodoopskrbnih i odvodnih sustava i WWTP-ova u naseljima Vaslui, Barlad, Husi i Negresti u Vaslujskoj županiji” iznosi 128 389 032 eura, a Kohezijski fond EU pridonosi s 81 455 746 eura bespovratne potpore.   Projekt spada u Operativni program: Okoliš, prioritet “Proširenje i modernizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje (2013.g.)

Poboljšanje sekcija  TEN-T mreže na Malti

Projekt uključuje nadogradnju postojećeg pojedinačnog kolnika na dvostruku kolovoz. Na jednoj strani novog cestovnog puta zajedno s biciklističkim stazama postavljena je staza koja se proteže s obje strane dvojnog kolosijeka. Obnova također pruža nove kružne točke koja će povećati kapacitet postojećih čvorišta. Osim toga, uvode se mjere za ekološku održivost, uključujući akumulacije vode za oluje, uređenje okoliša i LED rasvjetu i signalizaciju.

Ukupna investicija za projekt “Poboljšanje sekcija TEN-T ceste mreže faza II” je 57 064 741 eura, od čega Kohezijski fond EU daje 42 364.293 eura iz Operativnog programa “Ulaganje u konkurentnost za bolju kvalitetu života “Za programsko razdoblje od 2007. do 2013. pod prioritetom” .

Skupljanje i pročišćavanje otpadnih voda za regiju Tápió, Mađarska

Tijekom trajanja projekta proširit će se postojeće kanalizacijske mreže Nagykáta i obližnje Tápiószentmárton. Nova će se kanalizacija proširiti i na 18 okolnih naselja: Bénye, Farmos, Jászfelsőszentgyörgy, Káva, Kóka, Mende, Pánd, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tóalmás, Újszilvás és Úri. Nadalje, oko 360 udaljenih kuća bit će opremljene zatvorenim septičkim jama.

Projekt “Skupljanje i pročišćavanje otpadnih voda za regiju Tápió” ima ukupni prihvatljivi proračun od 106 424 700 eura, dok je kohezijski fond EU pridonio 76 096 200 eura za programsko razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Izvor: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects

 

 

 

 

 

%d blogeri kao ovaj: