Od sada sve iskaznice poljoprivrednika u jednoj digitalnoj kartici!

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je novu digitalnu poljoprivrednu iskaznicu – ePI, koja će uvelike olakšati administrativne poslove vezano za poljoprivredno gospodarstvo.

Nova digitalna iskaznica zamijenit će sve dosadašnje iskaznice poljoprivrednika, koristit će se i za podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, a može služiti i za pristup sustavu e-građani. Izdavanje prve kartice za nositelja je besplatno, a zahtjev se podnosi jednostavno, elektroničkim putem, Agenciji za plaćanja.

Jedna kartica za sve

Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili: Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu, …), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.

Prva pogodnost koju iskaznica donosi za poljoprivrednike je potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, a primjena digitalne iskaznice rasteretit će se administrativni sustav Agencije za plaćanja te će se ubrzati obrada i isplata potpora.

Zahtjev za karticu podnosi se APPRRR

Poljoprivrednici mogu zatražiti svoju elektroničku iskaznicu u svojim lokalnim podružnicama  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).  Zahtjev se ispunjava također elektronički, a za ispunjanje Vam je potrebna osobna iskaznica, OIB i kontakt – e-mail i broj mobitela.  Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva.

Uskoro i druge novosti

Ministrica poljoprivrede ističe kako je e-poljoprivredna iskaznica korak prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, Ministarstvo poljoprivrede, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava.

Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike.

Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.