InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Primjeri projekata

Primjeri EU projekata financiranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – EPFRR (engl. European Agricultural Fund for Rural Development – EAFRD)  ima proračun od 96,4 milijarde eura i dostupan je za sufinanciranje projekata ruralnog razvoja projekata u zemljama članicama  EU. U skladu s Uredbom (EZ) br. 1698/2005, EAFRD je usmjeren  na tri glavne vrste aktivnosti ruralnog razvoja:

• Poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva;
• Podrška održivom gospodarenju zemljištem i poboljšanjem okoliša; i
• Poticanje diversifikacije ruralnog gospodarstva i promicanje kvalitete života u ruralnim područjima.

U nastavku slijede primjeri projekata  kroz koje se, na različite načine   EPFRR koristi kao pokretač ruralnog razvoja u europskom selu.  Detaljnije informacije o EAFRD-u dostupne su na internetskim stranicama Europske komisije  (http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_en.htm).

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – Primjeri projekata

Festival tartufa u talijanskoj regiji Umbria

Grad Fabro u talijanskoj regiji Umbria je poznat po svojim bijelim tartufima (‘tartufo bianco’). Bijeli tarrufi rastu u vrlo specifičnoj mikroklimi,  u šumskim područjima  sjeverne središnje Italije. Ova lokalna prepoznatljivost  glavna je tema za prvi festival tartufa “Mostra Mercato Nazionale del Tartufa “, koji je započeo 2008. godine te je stekao karakter tradicionalne godišnje manifestacije. Za razvoj festivala iskorišteno putem Programa ruralnog razvoja  86 500 €  potpore,  za dvogodišnje startno razdoblje u kojem su poticane  turističke aktivnosti. Festival je ostvario svoj cilj valorizacije kvalitetni lokalnih prehrambenih proizvoda.

Razvoj ruralnog turizma u mjestu Oxforell u Estoniji

Odmaralište Oxforell, u sjevernoj estonskoj regiji  Harju izgrađeno je namjenski za  domaće i međunarodne ribarske turiste  2002. godine. Centar je nedavno dobio € 79 000 iz EAFRD-a i 19 000 € u nacionalnog sufinanciranja,  kao dio razvojnog paketa, koji je uključivao 129 000 eura privatnog financiranja.   Bespovratna sredstva iz EARDF omogućila su pristup ribolovnom turizmu svima, uključujući osobe s invaliditetom.   Standardi kvalitete čine sastavni dio poslovnog plana za Oxforell centar, a njegova kvaliteta potvrđena je i estonskom nagradu za programe kvalitete u turizmu, za osobitu predanost kontinuiranom unapređenju službe za korisnike.

Projekt proizvodnje badema u Španjolskoj

Bademi su jedan od tradicionalnih ruralnih proizvoda Španjolske.  Tvrtka Colefruse Internacional je putem Programa ruralnog razvoja iskoristila 4,3 milijuna eura sufinanciranja iz Euorpskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, što je iznosilo  oko 20% ukupne vrijednosti ovoga projekta.  Colefruse sada raspolaže novom,  nove najsuvremenijom tvornicom koja se nalazi u blizini Valencije u istočnoj Španjolskoj. Novo postrojenje za preradu badema  proteže se na više od 16 000 m2 i dio je poslovnog plana proširenja kapaciteta tvrtke, kako bi ista   bila konkurentnija na globalnom tržištu.

Organski uzgoj pilića na farmi u Švedskoj 

Organski proizvodi nisu imali značajno mjesto na peradarskom tržištu Švedske, što je obiteljsko gospodarstvo Alwén, sa svojom tvrtkom Bosarpkyckling identificirano kao dobru poslovnu priliku. Bili su  među prvim  poljoprivrednicima  u zemlji  koji su uspostaviti komercijalnu liniju za organski uzgoj kokoši.   Iskoristili su sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za  širenja poslovanja, koji projekt  je udvostručio  proizvodni kapacitet.  Izgrađeno je šest novih pokretnih staja  za odraslu perad te za tzv. ‘baby hambar’ za mlade piliće.

Ukupni troškovi projekta iznosili su približno 150 000 €, od čega je EAFRD, putem Programa ruralnog razvoja, sufinancirao iznos od  oko 32 000 €. Za realizaciju projekta u cijelosti korišteni su i bankarski krediti.

LEADER projekt lokalne proizvodnje ekološke hrane  u Škotskoj

LEADER projekt omogućio je opskrbu svježom hranom proizvdenom na ekološki prihvatljiv način lokalnoj zajednici otoka Bute na zapadnoj obali Škotske. Projekt također pruža mogućnosti za rad i obuku članovima lokalne zajednice.

Lokalna akcijska grupa (LAG) putem ovog projekta željela je doprinijeti rješavanju problema  povezanih s isporukom pristupačne svježe hrane na otoku Bute,  Firth of Clyde arhipelag na zapadnoj obali Škotske. Projekt je putem Programa ruralnog razvoja sufinanciran s oko 116 000 funti ( oko 139 000 eura) iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Projektom upravlja  neprofitna organizacija, Bute Produce,  uzgojem svježe domaće hrane na  2,5 hektara poljoprivredne površine.

Green Care projekt socijalne poljoprivrede u Belgiji

Europski fond za ruralni razvoj (EAFRD),  putem Programa ruralnog razvoja Flandrije – Belgija,  pomaže izgraditi rastuću mrežu novih  zdravstvenih proizvoda i usluga, povezanih s farmama, pokazujući ekonomsku raznolikost mogućnosti projekta koje se mogu prenijeti na druga područja u ruralnoj Europi.

Od početnih manje od 100 profesionalnih poljoprivrednika koji su nudili skrb, zahvaljujući projektu sada je u ovoj zajednici prisutno preko  400 farmi za za pružanje raznih oblika zdravstveno-njegovateljskih proizvoda i usluga.

Valorizacija lokalnog proizvoda u Austriji

Potpora iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od   10 000 € dodijeljena je Lainsitztal projektu promocije krumpira,  kao sastavnog dijela inicijative za brendiranje područja. Sredstva se   koriste za jačanje suradnje između ekoloških farmi, restorana i hotela u planinskom području koji se sada međunarodno plasira kao regija Erpfiregion Lainsitztal krumpira.

Više od 25 lokalnih tvrtki sudjelovalo je u inicijativi Programa ruralnog razvoja, što je otvorilo nova regionalna i nacionalna tržišta, kao te dovelo o novih marketinških strategija, koje uključuju internet prodaju, prodaju na farmi i izravnu  prodaju glavnim kupcima.

Dentalna zaštita stanovnika u izoliranim ruralnim zajednicama

Poduzeću iz ruralnog područja u sjevernoj Finskoj dodijeljena potpora EPFRR-a za pomoć u uspostavi nove djelatnosti komercijalne zdravstvene zaštite u izoliranim ruralnim zajednicama, naglašavajući potencijal mobilnih jedinica za lakšu dostupnost.

Glavna skupina korisnika su  starije osobe koje imaju potrebu za dentalnom zdravstvenom  skrbi ali i ostali iz lokalnih zajednica. Projekt također  pomaže mlađim generacijama u očujavnju oralnog zdravlja.  Pruža se  cjelovita paleta usluga oralne higijene.

 

 

 

%d blogeri kao ovaj: