Konferencija o hrvatskoj poljoprivredi nakon 2020.godine

  1. i 20. prosinca 2019. godine u Sv. Martinu na Muri održat će se  konferencija Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. Konferenciju organizira Ministarstvo poljoprivrede RH a održat će se  u suradnji sa Svjetskom bankom.

Na konferenciju su pozvani dionici u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i ruralnom prostoru, koji će raspravljati o budućnosti hrvatske poljoprivrede, zelenim tehnologijama i pametnim selima, a doznat će i odgovore na pitanja kako će digitalizacija državnih usluga pomoći poljoprivrednicima, kako zaštiti riblji fond i modernizirati ribarsku infrastrukturu te što su prioriteti hrvatskog predsjedanja EU u području poljoprivrede.

Teme konferencije su financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja u novom programskom razdoblju od 2021.do 2027.godine,  strateška vizija razvoja poljoprivrede i ribarstva te digitalizacija sustava.

Naime, proračunsko razdoblje 2014 – 2020 godine je pri kraju te je u pripremi okvir za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, od 2021. do 2027. godine. U prijedlogu novog proračuna  za Zajedničku poljoprivrednu politiku predviđeno je cca 5% manje sredstava nego u aktualnom razdoblju. Potpore za poljoprivredu i ruralni razvoj i dalje će biti dostupne, a uz koncept bespovratnih potpora u sljedećem razdoblju se očekuje veći naglasak na financijske instrumente, odnosno povoljne kredite za ruralni razvoj.