Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  organizira radionice na kojima će predstavljati novi Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019.-2023 – Vinsku omotnicu.

Informativne radionice za Vinsku omotnicu će se održati prema slijedećem rasporedu:

  • Split, Sajam vina i delicija, Podrumi Dioklecijanove palače: 17.5.2019. u 13 sati i 18.5.2019. u 13 sati
  • Zagreb, Gospodarski klub u zgradi Ministarstva poljoprivrede, 21.5.2019. od 10 do 12 sati
  • Osijek, HGK Županijska komora, 23.5.2019. od 11 do 13 sati
  • Pula, HGK Županijska Komora, 28.5.2019. od 11 do 13 sati.

Nova Vinska omotnica za razdoblje  2019.-2023 vrijedna je 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje a provodit će se kroz četiri mjere:

Mjera restrukturiranja i konverzije vinograda

Otvoren natječaj za Mjeru restrukturiranja i konverzije vinograda

Povećanje konkurentnosti proizvođača vina kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte, te premještanje vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa.

Mjera ulaganja u vinarije i marketing vina

Povećanje kvalitete vina i učinkovitosti proizvodnje, a samim time i smanjenje cijene krajnjeg proizvoda

Mjera promidžbe na tržištima trećih zemalja

Povećanje udjela izvoza na tržištima trećih zemalja, te unaprjeđenje imidža i prepoznatljivost hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja

Mjera informiranja u državama članicama

Obrazovanje i informiranje potrošačke populacije o umjerenom i odgovornom pijenju vina i rizicima povezanim sa štetnom konzumacijom alkohola, te EU sustava zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Novosti u odnosu na prethodni program su uvođenje novih mjera, uvođenje nadoknade gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine, kao i povećanje intenziteta potpore s 50% na 75% u mjeri Rekonstrukcije i konverzije vinograda.

Također, uvedena ja mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku za vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo (bez podloge računa) što do sada nije bilo moguće.

Nadalje, u svim mjerama uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu.