Podmjera 6.1. – 50.000 eura bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima

Iznos bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima u podmjeri 6.1., tip operacije 6.1.1. iznosi 50.000 eura – u 100% iznosu ulaganja.

Do sada su provedena tri natječaja iz Podmjere 6.1. P Potpora mladim poljoprivrednicima. Treći natječaj, za 2018.godinu, zatvoren je 13. lipnja 2018. godine.

Aktualno: 13.08.2021. Objavljen nacrt novog natječaja za 2021.

U okviru ovog natječaja mladi poljoprivrednici mogu ostvariti 50.000 eura bespovratne potpore, za  100% iznosa za razna ulaganja u svoje poslovanje. Mladim poljoprivrednicima u smislu podmjere 6.1. smatraju se osobe  starije od 18 i mlađe od 41 godinu  koji su nositelji  poljoprivrednog gospodarstva ne duže od 18 mjeseci, ili još uvijek nisu nositelji, ali su to voljni postati nakon dobivanja potpore.

Provjerite i druge najavljene natječaje na poveznici.

Za koja ulaganja se može ostvariti potpora?

Prihvatljive aktivnosti u podmjeri  6.1., tip operacije 6.1.1. su:

  • kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
  • kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Popisa poljoprivrednih proizvoda obuhvaćen dodatkom I ugovora o EU osim proizvoda ribarstva,
  • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
  • kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
  • podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada
  • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
  • građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
  • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Popisa poljoprivrednih proizvoda obuhvaćen dodatkom I ugovora o EU
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva uključujući konzultantske usluge

Konzultantske usluge za projekte iz podmjere 6.1., tip operacije 6.1.1.1 uračunavaju se u troškove projekta i mogu se  isplatiti iz bespovratne potpore (spadaju u “operativno poslovanje”). Trebate li pomoć u pripremi poslovnog plana zatražite neobvezujuću ponudu i pripremite svoj projekt kvalitetno i na vrijeme.

Iznos i intenzitet potpore

Iznos bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima u podmjeri 6.1., tip operacije 6.1.1. iznosi 50.000 eura – u 100% iznosu ulaganja. 

Isplata

Isplata potpore iz podmjere 6.1., tip operacije 6.1.1. vrši se u tri rate u razdoblju od najviše tri godine. Prva rata isplaćuje se unaprijed, prije početka nabava,  druga rata nakon početka nabava a treća rata na kraju ulaganja.

Tko može ostvariti potporu?

Korisnici u podmjeri 6.1., tip operacije 6.1.1. su mladi poljoprivrednici (osobe starije od 18 i mlađe od 41 godinu) koji: su registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva ne duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu ili će do kraja provedbe projekta biti registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora.

Pojam mladi poljoprivrednik u podmjeri 6.1., tip operacije 6.1.1. podrazumijeva  i posjedovanje odgovarajućih stručnih znanja (srednja, viša ili visoka škola iz područja poljoprivrede ili veterine ili završen tečaj iz ovog područja + 2 godine iskustva u poljoprivedi).

Uvjete stručnih znanja korisnik također ne mora imati u trenutku podnošenja prijave na natječaj. 

Poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora imati ekonomsku veličinu   od 8.000 eura do 49.999 eura.

Provjera ekonomske veličine uz pomoć FADN kalkulatora:  FADN_kalkulator_2017

Novi FADN kalkulatorEVPG_kalk_2018_web

Iskustva prošlog natječaja

Na prvi natječaj za mlade poljoprivrednike koji je bio otvoren do 23.prosinca 2016. godine prijavilo se   432 mlada poljoprivrednika. Izdavanje odluka započelo je u ljeto 2017 i još je u tijeku, a prošli tjedan započele su i prve isplate.

Intermedia Projekt s uspjehom je izvršilo prijavu projekata iz podmjere 6.1., tip operacije 6.1.1.  i ishodilo odluke i isplatu sredstava za svoje klijente.

Treba li Vam stručna pomoć za oblikovanje projekta iz podmjere 6.1., tip operacije 6.1.1. , izradu poslovnog plana i ostale potrebne dokumentacije za prijavu projekta, obratite nam se s povjerenjem na Kontakt. Konzultantske usluge uračunavaju se u troškove projekta i mogu se uvrstiti u bespovratnu potporu. Veselimo se budućoj suradnji.