Najava natječaja iz podmjere 6.1. TO 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“

Pogledajte detalje otvorenog natječaja ovdje.

Agencija za plaćanja objavila je otvaranje novog natječaja za bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike, iz podmjere 6.1., tip operacije 6.1.1.1 Programa ruralnog razvoja 2014-2020.

Natječaj će biti otvoren od 21. prosinca 2016. godine.

Tko može ostvariti potporu?

korisnici mladi poljoprivrednici (osobe starije od 18 i mlađe od 40 godina) koji:

– su registrirani ili će do kraja provedbe projekta biti registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora,

Iznos i intenzitet potpore

Iznos bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima iznosi 50.000 eura – u 100% iznosu ulaganja. 

Za koja ulaganja se može ostvariti potpora?

Prihvatljive aktivnosti su:

a) kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,

b) kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. ovoga Pravilnika osim proizvoda ribarstva,

c) kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,

d) kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,

e) podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,

f) uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,

g) građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,

h) stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I,

i) operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

(Konzultantske usluge uračunavaju se u troškove projekta i mogu se uvrstiti u bespovratnu potporu, kao dio aktivnosti pod i) – operativno poslovanje p.g.).

Isplata

Isplata se vrši u tri rate u razdoblju od najviše tri godine. Prva rata isplaćuje se unaprijed, prije početka nabava,  druga rata nakon početka nabava a treća rata na kraju ulaganja.

Iskustva prošlog natječaja

A young farmer i

Na prošlogodišnji natječaj za mlade poljoprivrednike koji je bio otvoren do 23.prosinca 2016. godine prijavilo se   432 mlada poljoprivrednika. Izdavanje odluka započelo je ovo ljeto i još je u tijeku, a prošli tjedan započele su i prve isplate.

Intermedia Projekt s uspjehom je izvršilo prijavu projekata iz ove podmjere i ishodilo odluke o dodjeli sredstava za svoje klijente.

Treba li Vam stručna pomoć za oblikovanje projekta, izradu poslovnog plana i ostale potrebne dokumentacije za prijavu projekta, obratite nam se s povjerenjem na Kontakt. Konzultantske usluge uračunavaju se u troškove projekta i mogu se uvrstiti u bespovratnu potporu. Veselimo se budućoj suradnji.