InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Bespovratne potpore za turizam 2022.godine

Potpore za iznajmljvače u domaćinstvu i poduzetnike

Natječaj vrijedan 1.250.000.000 kuna u najavi

Natječaj za bespovratne potpore “Razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju” prošao je proceduru javnog savjetovanja te je objava najavljena za kraj rujna 2022.godine.

Radi se o natječaju za bespovratna sredstva za poduzetnike i obrtnike u djelatnosti turizma, ali i privatne iznajmljivače u domaćinstvu, a potpore su namijenjene ulaganjima u izgradnju ili rekonstrukciju objekata za smještaj, bazene i druge dodatne sadržaje, kao i korištenje OIE i digitalizaciju poslovanja.

Turizam je jedna od ključnih i najprofitabilnijih djelatnosti, a poticanje u vidu bespovratnih sredstava nije bilo na raspolaganju već duži niz godina, ako izuzmemo ruralni turizam, te ne čudi izniman interes za ovaj najavljeni natječaj. U nastavku nekoliko najvažnijih detalja iz nacrta natječaja, a za više podataka i pomoć u pripremi projekta stojimo na raspolaganju.

Tko se može prijaviti na natječaj?

Potpore će se dodjeljivati za 3 grupe korisnika:

 1. Mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave djelatnostima 55 Smještaj i/ili 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova
 2. Fizičke osobe – iznajmljivači, koji će po dodjeli potpore registrirati obrt ili poduzeće u djelatnosti 55 Smještaj te
 3. Mikro, mala, srednja i velika poduzeća koja vode inovacijski klaster u lancu vrijednosti turizma, iz djelatnosti: 55 Smještaj; 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića; 79 Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima ili 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova

Što se može financirati iz potpore za turizam?

Poduzetnici i iznajmljvači: Ulaganja u objekte, okoliš i opremu, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, uvođenje kružnog gospodarstva, ulaganja u opremu za postizanje i povećanje higijenskih, zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta, osiguravanje preduvjeta za dobivanje eko certifikata (npr. EU ecolabel), povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te nabava opreme za digitalizaciju turističkog poslovanja te edukacije i usavršavanja koja su direktno povezana s projektnim aktivnostima.

Inovacijski klasteri: ulaganja u aktivnosti istraživanja i inovacija kod malih, srednjih i velikih poduzeća u cjelokupnom lancu vrijednosti turizma, uključujući i njihovo umrežavanje, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, ulaganja u prijenos tehnologije i suradnju među poduzećima, istraživačkim centrima i sektorom visokog obrazovanja. Posebno se potiču rješenja koja doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji te rješavanju ključnih izazova u sektoru turizma te inovativni projekti s najvećom vjerojatnošću za komercijalni uspjeh

Troškovi konzultanta za pripremu i vođenje projekta prihvatljivi su za sve skupine prijavitelja.

Koji su iznosi potpore za turizam?

 1. Mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave djelatnostima 55 Smještaj i/ili 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova
  • Ukupan iznos potpore: 1.020.000.000,00 kuna
  • Iznosi potpore po jednom projektu: Od najmanje 2.000.000 do najviše 5.000.000 kuna
  • Intenzitet potpore za gradnju i/ili rekonstrukciju: Do 60% za Jadransku Hrvatsku, do 50% za Grad Zagreb te do 70% za ostatak Hrvatske.
  • Za druge vrste ulaganja, u sklopu projekta intenzitet je Do 80%.
 2. Fizičke osobe – iznajmljivači
  • Ukupan iznos potpore: 50.000.000,00
  • Iznosi potpore po jednom projektu: Od najmanje 100.000 do najviše 1.500.000 kuna
  • Intenzitet potpore: 75% prihvatljivih troškova za ulaganja u JLS u I. kategoriji ITR-a, dok u ostalim kategorijama iznosi 85% prihvatljivih troškova
 3. Mikro, mala, srednja i velika poduzeća koja vode inovacijski klaster u lancu vrijednosti turizma
  • Ukupan iznos potpore: 180.000.00 kuna

Natječaj za turizam provodi se temeljem Nacionalnog programa za oporavak i otpornost (NPOO) te će se najmanje 474.999.970 kuna dodijeliti za ulaganja usmjerena na ublažavanje klimatskih promjena ili prilagodbu tim promjenama, digitalizaciju aktivnosti u skladu s kriterijima smanjenja emisija stakleničkih plinova, energetske učinkovitosti ili smanjenja otpada te za prelazak na kružno gospodarstvo.

Dokumentacija za prijavu

Uz prijavnu dokumentaciju svaki prijavitelj prilaže opsežan poslovni plan ili investicijsku studiju te se svakako preporuča započeti s pripremama na vrijeme. Nadalje, od popratnih dokumenata izdvajamo glavni projekt s troškovnicima i tehnički opis namjeravanih radova, Također za objekte i druge nekretnine koje su predmet projekta prijavitelj mora dokazati vlasništvo ili pravo korištenja te pravni interes.

Prijavite se na natječaj

Za Natječaj Razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju završeno je e-javno savjetovanje te se objava očekuje uskoro, prema zadnjim najavama do kraja rujna.

Ako ste poduzetnik u turizmu ili iznajmljivač te razmišljate o prijavi i potrebne su Vam konzultantske usluge, stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas za provjeru prihvatljivosti i više informacija o uvjetima i obvezama korisnika. Obratite nam se s povjerenjem, pripremite svoj projekt kvalitetno i na vrijeme i ostvarite potporu za turističku djelatnost.

%d blogeri kao ovaj: