Pomoć hrvatskim ribarima, prerađivačima i školjkarima

Paket mjera predložen od strane Europske komisije, uključuje potporu za provedbu mjere privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti te dodjelu kompenzacije uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje radi epidemije COVID-19.

Dva paketa mjera pomoći uslijed COVID-19 pandemije donesene su i za sektor poljoprivrede i šumarstva. Više

Ranije je također, odlukom  Europske komisije, povećan iznos maksimalne de minimis potpore po jednom poduzetniku u sektoru ribarstva i akvakulture  s  30.000 na 120.000 eura, a koja će se moći dodijeliti do 31. prosinca 2020. godine.

Privremena obustava ribolova se do sada mogla provoditi isključivo radi bioloških pokazatelja i upravljanja resursima te je ovom izmjenom omogućena provedba ove mjere u periodu od 1. veljače do 31. prosinca 2020. zbog posljedica izbijanja COVID-19. Trajanje takve obustave u ovim okolnostima ne uračunava se u maksimalno moguće trajanje privremene obustave ribolova od 6 mjeseci po plovilu,

izmjenom Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo omogućena je i dodjela kompenzacije sektoru akvakulturu povećan postotak sredstava za provedbu planova proizvodnje i stavljanja na tržište s 3% na 12% prosječne godišnje vrijednosti proizvodnje, a omogućena je i provedba mjere „Potpora za skladištenje“ do 31. prosinca 2020. godine.

Iz Ministarstva ističu kako je doneseni paket mjera pomoći za ribarstvo i akvakulturu rezultat maksimalnih uloženih napora Ministarstva u osmišljavanje mjera i intenzivnu suradnju s EU institucijama i državama članicama. Navodi se kako su posljedice epidemije COVID-19 značajno pogodile ribarski sektor i ribarstvo, koji je gospodarska grana od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, sa stoljetnom tradicijom, koja utječe i na druge grane gospodarstva, zapošljavanje i opstojnost ruralnih i otočnih zajednica.