InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Kreditiranje, Kreditna dokumentacija, Poljoprivreda, Prerada drva, Turizam, Šumarstvo

Investicijski krediti za ruralni razvoj

Program ruralnog razvoja RH

HBOR krediti do milijun eura za ruralni razvoj

Uz već poznate HAMAG BICRO kreditne programe mikro i malih kredita za ruralni razvoj, odnedavno su za ulaganja u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupni i HBOR investicijski krediti za ruralni razvoj.

HAMAG BICRO krediti namijenjeni su za ulaganja do 50.000 eura, dok su investicijski krediti putem HBOR-a dostupni do iznosa od milijun eura. 

Investicijski krediti za ruralni razvoj realiziraju se u suradnji HBOR-a i poslovnih banaka. Pogodnost kredita je niža kamatna stopa, budući da je kamata za dio kredita iz sredstava Programskog doprinosa 0%, a na dio kredita iz sredstava poslovne banke kamatu određuje poslovna banka.  Kamatna stopa je fiksna za cijelo vrijeme otplate kredita.

Također se ističe i mogućnost počeka od 3 godine, a za ulaganja u trajne nasade čak do 5 godina, kao velika pogodnost za krajnje korisnike, u početnom investicijskom periodu  do vremena očekivanog povrata investicije.

multiply-4518405_640

Krajnji korisnik također nema troškova naknada za obradu zahtjeva i za rezervaciju sredstava te naknade za izmjene uvjeta kredita koje nije inicirao korisnik kredita.

Uz zahtjev za kredit korisnik dostavlja i poslovni plan, na temelju kojeg se, zajedno s ostalom dokumentacijom, procjenjuje isplativost investicije.

Krediti su namijenjeni za razna ulaganja u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, a prema mjerama Programa ruralnog razvoja ( Mjera 4. Ulaganja u fizičku imovinu; Mjera 6. Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja i Mjera 8. Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma).

HBOR investicijski krediti za ruralni razvoj ne mogu se kombinirati s ESIF bespovratnim sredstvima (grantovima), niti kao predfinanciranje niti kao sufinanciranje, niti sa drugim ESIF financijskim instrumentima, primjerice jamstvima HAMAG-BICRO-a ili financijskim instrumentima iz centralnih programa Europske unije.

U nastavku detalji programa:

HBOR Investicijski krediti za ruralni razvoj

KRAJNJI PRIMATELJI Poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva.
NAMJENA KREDITA Ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, a sve u skladu s prihvatljivim namjenama po pojedinoj podmjeri Programa ruralnog razvoja. Financiranje obrtnih sredstava povezanih s ulaganjem (do 30% iznosa prihvatljivih troškova ulaganja ili 200.000 EUR, ovisno o tome koji je iznos viši).
NAJNIŽI IZNOS KREDITA 50.001 EUR u kunskoj protuvrijednosti.
NAJVIŠI IZNOS KREDITA 1 mil EUR u kunskoj protuvrijednosti.
ROKOVI OTPLATE Do 15 godina, uključivši do 3 godine počeka, odnosno do 5 godina počeka za trajne nasade. Rok korištenja kredita do 18 mjeseci.
VALUTA KREDITA U kunama ili u kunama s valutnom klauzulom.
KAMATNA STOPA ZA KRAJNJEG KORISNIKA Prosjek zbroja kamatne stope na dio Programskog doprinosa (0%) i kamatne stope na dio kredita iz sredstava poslovne banke (prema ponudi u javnoj nabavi).

Investicijski krediti putem HBOR-a namijenjeni su većim ulaganjima u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, do milijun eura, dok su za ulaganja do 50.000 eura dostupni  HAMAG BICRO krediti za ruralni razvoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: