Kako do 55.000 kuna bespovratne potpore za početak poslovanja?

Potpore za samozapošljavanje mogu se odobriti nezaposlenim osobama prijavljenim na Zavodu za zapošljavanje, za pokretanje vlastitog posla. Potpora iznosi 55.000 kuna te za neke djelatnosti 70.000 kuna, a iz potpore se mogu financirati   troškovi doprinosa za vlasnika/vlasnicu,  računovodstvenih usluga, najma poslovnog prostora sve za 11 mjeseci, troškovi registracije poslovnog subjekta, edukacije, izrade web stranica i web hosting, kao i nabava opreme i računalnih programa potrebnih za poslovanje.

Dobra vijest je da su, kod nabave opreme, od sada prihvatljivi i troškovi PDV-a, za one koji neće biti prijavljeni u sustavu PDV.  Radi se o državnim potporama koje se dodjeljuju putem Programa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a prvi korak u realizaciji potpore je izrada poslovnog plana.

Potrebna Vam je pomoć u izradi poslovnog plana? Kontaktirajte nas

Koliki iznos potpore se može ostvariti?

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) već nekoliko godina provodi  program poticajnim mjera, u sklopu kojega je i program potpora za samozapošljavanje.  Uz adekvatan poslovni plan, kojim ćete procjeniteljima predstaviti svoju ideju i dokazati njenu održivost, možete ostvariti do 55 tisuća kuna bespovratne potpore za samozapošljavanje. Uz zapošljavanje dodatne dvije osobe na stručno osposobljavanje za rad, iznos potpore može se popeti na 70.000 kuna, a  za udruživanje do pet osoba i do 275.000 kuna.

Djelatnosti koje mogu za samozapošljavanje (dakle, bez dodatnih osoba na stručnom osposobljavanju i bez udruživanja) ostvariti 70.000 kuna su:  – rudarstvo i vađenje; prerađivačka industrija (NKD 2007., područje C, odjeljci 10 – 33); gospodarenje otpadom i sanacija okoliša (NKD 2007., područje E, odjeljci 36-39); – građevinarstvo (NKD 2007., područje F, odjeljak 42 i pododjeljci: 41.20, 43.11, 43.12, i 43.13 i 43.99) te prijevoz putnika (NKD 2007., područje H, pododjeljci 49.3, 50.1, 50.3 i 43.99, što uključuje i taxi djelatnost.

Iznos koji navedene djelatnosti mogu ostvariti za kombiniranje sa stručnim zapošljavanjem je 85.000 kuna.

Tko može ostvariti potporu?

achievement-adult-book-1043514Za potporu se mogu prijaviti sve nezaposlene osobe koje se vode u Evidenciji HZZ, a koje žele započeti vlastiti posao, u vidu novog poduzeća (d.o.o. ili j.d.o.o.), samostalne djelatnosti ili obrta, uključujući i paušalni obrt.

Kako do potpore?

Ukoliko ste nezaposlena osoba, prijavljena na HZZ i imate ideju za pokretanje vlastitog poslovanja, uputno je prije realizacije informirati se o mogućnostima, zaprekama i troškovima koji Vas u budućnosti očekuju.

HZZ za sve buduće korisnike potpore organizira edukativne radionice, na kojima se mogu dobiti korisne informacije, kako u pogledu otvaranja, tako i vezano za poslovanje budućeg poslovnog subjekta.

Također, potrebno je, po mogućnosti uz stručnu pomoć, razraditi troškovnik projekta – odlučiti što i u kojem iznosu želite financirati iz potpore. Iznosi doprinosa definirani su zakonom, za svaki pravni oblik poslovanja, a troškove tuđih usluga (knjigovodstvo, zakup i dr.) te za nabavu opreme procjenjujete na temelju istraživanja tržišta i odabranih ponuda.

Svoju poslovnu ideju potrebno je zatim prikazati kao poslovni plan te isti  predati, uz propisanu dokumentaciju. Uz dobru pripremu, bespovratna potpora od 55.000 kuna bit će velika pomoć svim novim poduzetnicima, na početku poslovanja.

Potrebna Vam je pomoć u izradi poslovnog plana? Kontaktirajte nas