EU fondovi sufinanciraju izgradnju i opremanje dječjih vrtića

U Zagrebu je 21.prosinca 2018. godine potpisano još 113 ugovora za financiranje dječjih vrtića iz Mjere 7, Podmjere 7.4. TO 7.4.1. Programa ruralnog razvoja. S prethodno potpisanih 57 ugovora o financiranju, ugovoreno je bespovratno financiranje ukupno 200 vrtića iz ove mjere. Sredstva su namijenjena za izgradnju, rekonstrukciju i opremanju dječjih vrtića. Do kraja postupka ocjene prijava očekuje se izdavanje pozitivnih odluka za još 30-ak vrtića.

Korisnici bespovratnih potpora su općine i gradovi iz cijele Hrvatske.  Potpisivanje ovih ugovora rezultat je natječaja za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“  vrijednog 1,3 milijarde kuna, u kojem je 860 milijuna kuna bilo namijenjeno  izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića.

Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Za natječaj iz mjere 7.4.1. iskazan je veliki interes s lokalne razine  te je odobreno i povećanje financijske alokacije za ovaj natječaj.