Odluke za drugi natječaj iz Podmjere 6.3.  »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«

Agencija za plaćanja započela je 31. listopada 2017.godine s izdavanjem odluka za drugi natječaj iz Podmjere 6.3.  Operacija 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Prema obavijesti na stranicama Agencije, odluke za sve projekte bit će izdate do kraja ovog tjedna.

AKTUALNO: Natječaj za mjeru 6.3. za 2018.godinu

Privremena rang lista 631-1

Radi se o odlukama o privremenoj preraspodjeli, koje će biti izdate svim korisnicima koji su podnijeli zahtjev za potporu u ovom natječaju i čiji je zahtjev ocijenjen prihvatljivim. Nakon provedbe svih postupaka propisanih člankom 23. stavkom 8. Pravilnika (protek roka za prigovor, odlučivanje po prigovorima i po potrebi ponovna  administrativna kontrola) Agencija za plaćanja će izdati konačne odluke o dodjeli sredstava odnosno odluke o odbijanju, nakon čega će objaviti Konačnu rang listu projekata.

Novi natječaj Podmjere 6.3.  Operacija 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« očekuje se uskoro. Zatražite više informacija, pripremite svoj projekt na vrijeme i ostvarite 15.000 eura bespovratne potpore za ulaganja na svom poljoprivrednom gospodarstvu.

Ministar najavio brže postupke ocjenjivanja

Ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić iskazao je zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih na ovaj natječaj i interesom malih poljoprivrednih gospodarstava za ulaganje i razvoj, te naglasio posebno zadovoljstvo činjenicom  se oko 60% projekata koji će se financirati po ovom natječaju odnosi na Istru i Dalmaciju, koje su do sada bile slabo zastupljene u poljoprivrednim EU fondovima.

Ministar je pojasnio kako je razlog duljem vremenu čekanja na odluke iz ovog natječaja  taj što je isti provođen kako je ovaj natječaj provođen po starim procedurama. Sljedeći natječaji iz Programa ruralnog razvoja biti provođeni po tim novim pravilima pa će poljoprivrednici u roku od 90 dana dobiti rezultate na koje su do sada čekali i godinama,  navodi se u Obavijesti Agencije.

Najveći odaziv od početka provedbe Programa ruralnog razvoja

Na drugi natječaj iz podmjere 6.3. natječaj za male poljoprivrednike pristiglo je ukupno 4.189 zahtjeva za potporu,  što je najviše zahtjeva za potporu od početka provedbe  Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj, a moći će  se financirati njih  1.334. Naime, ukupan iznos zatraženih potpora iznosi  475 milijuna kuna, a predviđeni raspoloživi iznos za isplatu iznosi  151.261.593,00 kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura)

Novi natječaj uskoro

Korisnici potpore po  natječaju iz Podmjere 6.3. su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura).

Novi natječaj Podmjere 6.3.  Operacija 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« očekuje se uskoro.  Zatražite više informacija, pripremite svoj projekt na vrijeme i ostvarite 15.000 eura bespovratne potpore za ulaganja na svom poljoprivrednom gospodarstvu.