Otvoreno savjetovanje za program sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)

Objava javnog poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“ najavljena je za ožujak. Upute za prijavitelje na ovaj poziv nalaze se na javnom savjetovanju

Upute za prijavitelje na javnom savjetovanju

Za nacrt uputa za prijavitelje, za Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“ Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na  središnjem portalu za savjetovanje.

E-savjetovanje će biti otvoreno do 28. veljače 2018. godine te zainteresirani prijavitelji u tom periodu imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja vezano za Poziv od strane Ministarstva.

Objava u ožujku

Poziv „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“ će se provoditi u  okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., specifičnog cilja 4b2 – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u privatnom uslužnom sektoru (turizam, trgovina).

U sklopu Poziva Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru  turizam i trgovina financirat će se projekti koji predviđaju mjere povećanja učinkovitosti korištenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine, omogućujući pružanje jednake količine rezultata, korištenjem manje količine isporučene energije, te smanjenje udjela konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem novih sustava za korištenje energije OIE, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno – tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.

Financijska alokacija i visina potpore

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) je 75 milijuna kuna. 

Najniži iznos koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 220 tisuća kuna, dok se pojedinačnom prijavitelju, za jedan ili više projekata, može dodijeliti najviše 13 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji i projekti

Na Poziv Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) mogu se prijaviti mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, u  100% privatnom vlasništvu, registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja uslužnog sektora i to:

  • djelatnosti turizma (smještaj, priprema i usluživanje hrane i pića, putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge) i
  • djelatnosti trgovine (trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima, popravak motornih vozila i motocikala, trgovina na veliko i trgovina na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima).

Broj projekata: Na Poziv  Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) jedan prijavitelj u može podnijeti maksimalno jedan projektni prijedlog.  S jednim prijaviteljem može se, dakle, sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prihvatljive aktivnosti

Bespovratna sredstva mogu ostvariti projekti koji predviđaju mjere povećanja učinkovitosti korištenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine,

Bespovratna sredstva dodjelijvat će se za prihvatljive aktivnosti u sklopu Poziva ovećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) i to: pripremu dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno – tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.