Slavonski med prvi je med među hrvatskim proizvodima zaštićene oznake izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla,

Slavonski med upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije, L 17 od 23. siječnja 2018. godine. Prvi je to med iz Hrvatske kojem je službeno na EU razini priznata posebna kvaliteta povezana sa zemljopisnim podrijetlom, a ukupan broj hrvatskih zaštićenih naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU popeo se tako na 19.

Zaštićene oznake izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla tako su do sada dobili: Krčki pršut, Ekstra djevičansko  maslinovo  ulje Cres, Neretvanska mandarina,  Ogulinsko kiselo  zelje/„Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, „Poljički soparnik /„Poljički zeljanik/ Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovg ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko  maslinovo ulje, Varaždinsko  zelje,  Slavonski kulen / Slavonski kulin  i Međimursko meso ‘z tiblice.

Za proizvode Lička janjetina, Paška sol,  Zagorski mlinci,  Bjelovarski kvargl, Varaždinski klipič i Rudarska greblica u tijeku je postupak registracije naziva na razini Europske unije.

Udruga proizvođača Slavonskog meda iz Virovitice, pokrenula je nacionalni postupak zaštite naziva „Slavonski med“ kao zaštićena oznaka izvornosti 2015. godine te je  2016. godine  naziv „Slavonski med“ zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za registraciju naziva „Slavonski med“ na razini Europske unije je upućen Europskoj komisiji u rujnu 2016. godine, a upisan je u Registar 23. siječnja 2018. godine.

“Slavonski med” prema načinu proizvodnje je med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća i vrcani, a obuhvaća: med od bagrema,  med od lipe, med od uljane repice, med od suncokreta, med od kestena, cvjetni med, medun hrasta sladuna.

Zaštita proizvoda „Slavonski med“ temelji se na njegovoj kvaliteti i geografskom podrijetlu pa tako područje proizvodnje mora biti Slavonska regija te su strogo propisana svojstva koja pojedini proizvod mora imati da bi se mogao služiti zaštićenim nazivom Slavonski med.