Najava novog natječaja za operaciju 6.3.1. – potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Do sada su provedena tri natječaja iz Podmjere 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Treći natječaj, za 2018.godinu, zatvoren je 13. prosinca 2018.godine te se 2019. godine očekuje  raspisivanje novih natječaja od strane LAG-ova.

 Natječaj za mjeru 6.3. za 2018.godinu 

Korisnici ove potpore su mala poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura.

Provjera ekonomske veličine uz pomoć FADN kalkulatora:  FADN_kalkulator_2017

Novi FADN kalkulator 2018EVPG_kalk_2018_web

Potpora iznosi 15.000 EUR-a po korisniku u kunskoj protuvrijednosti prema mjesečnom tečaju eura, u 100% iznosu ulaganja, odnosno, bez obveze ulaganja vlastitih sredstava.

Kriteriji ocjenjivanja

  • 10 – 15 dodatnih bodova ostvaruju korisnici koji su nezaposleni i prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje te oni koji su obveznici doprinosa s osnova poljoprivrede
  • 15 dodatnih bodova ostvaruju projekti ulaganja na otocima i poluotoku Pelješcu ili brdsko planinskim područjima.
  • 5 bodova ostvaruju projekti koji uključuju projekti koji uključuju najmanje 10% a najviše 30% aktivnosti koje se odnose na obnovljive izvore i/ili uštedu energije.
  • Različit broj bodova ostvaruje se ovisno o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva, te ovisno o indeksu razvijenosti JLS na kojoj se provode aktivnosti.

Novo razvrstavanje po indeksu razvijenosti od 1.1. 2018.!

Rokovi za prijavu: Bit će poznati nakon objave Natječaja

Zatražite dodatne informacije i neobvezujuću ponudu i ne propustite priliku za bespovratna sredstva.

Prihvatljiva ulaganja su:

1. kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,

2. kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I.Pravilnika osim proizvoda ribarstva

3. kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta

4. kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,

5. podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,

6. uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,

7. građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,

8. stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I UFEU,

9. operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Iskustva iz prošlog natječaja

Prvi natječaj iz podmjere 6.3. TO 6.3.1. za male poljoprivrednike, objavljen 2015. godine bio je najpopularniji te godine te se na isti javilo  čak 1.475 poljoprivrednih gospodarstava. Veliki broj korisnika već je dobio odluke o dodjeli sredstava i isplatu prve rate za provođenje projektnih aktivnosti, a među njima su i naši zadovoljni klijenti.  Zatražite dodatne informacije i neobvezujuću ponudu i ne propustite priliku za bespovratna sredstva.

Na drugi natječaj iz Podmjere 6.3. pristiglo je čak 4.189 prijava te su obrade u tijeku, a prve odluke o rezultatima natječaja očekuju se do početka studenog.

Privremena rang lista korisnika iz 2. Natječaja Podmjera 6.3. 

Popis korisnika 6.3.1._prvi natječaj