InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

EU fondovi za mlade poljoprivrednike: 50.000 eura za OPG Glavić Ive iz Nadina

Do proizvodnje nagrađivanih vina uz bespovratnu potporu iz EU fondova

Uz pomć Intermedia Projekta  OPG Glavić Ive iz Nadina ostvario je bespovratnu potporu od 50.000 eura  za sadnju gotovo 3 hektara novih vinograda, na području Nadinskog blata, u Zadarskom zaleđu. Iz sredstava su nabavljene sadnice i potporna konstrukcija,  uređeno je i pripremljeno zemljište te podignut novi nasad merlota i pošipa. U okviru projekta mladi poljoprivrednik Ive Glavić  završio je i osposobljavanje za zvanje vinogradara-vinara.

Nadin
Nadinsko blato – fotografija TZ Benkovac

Vinarstvo u genima

Ive Glavić odrastao je uz oca strastvenog vinogradara i vinara Marka Glavića,  vlasnika obrta EGI Vina i obiteljskog gospodarstva, te je i sam od djetinjstva zavolio ovaj posao. Po struci elektrotehničar, nakon kraćeg zaposlenja u toj struci odlučio je krenuti stopama svog oca i u potpunosti se posvetiti vinarstvu. 2014. godine preuzeo je nositeljstvo OPG-a koje se tada obrađivalo nešto manje od 3 hektara vinograda zasađenog sortama  syrah, cabernet sauvignon i merlot, u ekološkoj proizvodnji.

Vina OPG Glavić Ive imaju  ekološki  certifikat i oznaku  kontroliranog porijekla.

Velika investicija

Budući da mu je poljoprivreda postala glavno zanimanje, Ive je bio svjestan da je za očuvanje  zaposlenja i osiguravanje egzistencije obitelji nužno povećati kapacitete OPG-a. To je podrazumijevalo i veliku investiciju, koju bi  teško samostalno mogao realizirati. Odlučio je stoga iskušati sreću i zatražiti  financijsku pomoć iz EU fondova.

Ispod Nadina se prostire vinogradarska dolina Nadinsko blato s desetcima hektara francuskih sorta  syrah, cabernet sauvignon, ugni blanc i drugih. Ovo malo mjesto zadarskog zaleđa postalo je značajna točka na vinogradarskoj karti Hrvatske, a interesantan podatak je da ima najveći  broj trsova  uzgajanih po principima ekološke poljoprivrede.

Uz pomoć Intermedia Projekta Ive je aplicirao  na prvi natječaj iz Podmjere 6.1. za mlade poljoprivrednike i ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 50.000 eura, za 100% ulaganja. Uz ovu potporu resursi OPG-a su se udvostručili;  zasađeno je gotovo 3 hektara novih  vinograda.

Priznanje za rad

Rezultati predanog rada i entuzijazma nisu izostali. Na Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina 2017, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, vino ovog mladog poljoprivrednika osvojilo je srebrnu diplomu za kvalitetu mladih vina. Na osmoj po redu manifestaciji Degustacija mladih vina i maslinovih ulja dobilo je i zlatnu medalju u kategoriji crnih vina.

Uskoro će  i s novih vinograda stizati  grožđe za kvalitetna vina, a za boji plasman na tržište Ive planira nova ulaganja. Nada se da će i te investicije realizirati uz pomoć  koja se nudi iz EU fondova.

Info o korisniku: OPG Glavić Ive, Nadin 114, Nadin, 23223 Škabrnja

 

 

%d blogeri kao ovaj: