Uskoro novi natječaj iz Vinske omotnice

Na stranicama APPRRR najavljeno je skoro raspisivanje Natječaja za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023- Vinske omotnice.

Prihvatljivi korisnici – Tko se može prijaviti?

Korisnici  bespovratne potpore u okviru ove mjere su vinogradari upisani u Vinogradarski registar i to fizičke ili pravne osobe   čije se gospodarstvo nalazi na području Republike Hrvatske te koji posjeduju površinu zasađenu vinovom lozom gdje se proizvodi tog područja upotrebljavaju za komercijalnu proizvodnju vinskih proizvoda, a površine vinograda su upisane u Vinogradarski registar.

Prihvatljivi troškovi projekta

U okviru mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda mogu se ostvariti bespovratne potpore za:

  • ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda i
  • ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

Moguće je ostvariti i naknadu za gubitak dohotka  u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda.

Iznos i intenzitet bespovratne potpore

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 1.000.000,00 EUR.

Intenzitet bespovratne  potpore u ovoj mjeri Vinske omotnice iznosi do 75% od ukupno prihvatljivih troškova. 

Broj projekata po jednom korisniku u istoj godini nije ograničen ali ukupan iznos bespovratne potpore u jednoj godini može biti najviše  750.000 eura, uključujući i nadoknadu gubitka dohotka.

Rokovi

Natječaj je najavljen je danas na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a točni rokovi predaje projekata bit će poznati nakon objave natječaja.