Iskorištena sredstva Nacionalnog pčelarskog programa 2017 – 2019

Završena je obrada i isplata svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2019. u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.
Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2019. godinu u potpunosti je iskorišten te je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 17.227.756,48 kuna.

Kroz Nacionalni pčelarski program pčelari su najveći interes iskazivali za mjeru suzbijanja štetnika i bolesti pčela, zatim za mjeru kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme te obnavljanje pčelinjeg fonda.

Novi Nacionalni pčelarski program

Za naredno razdoblje usvojen novi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine.  Kroz Program je osigurano 44,5 milijuna kuna, odnosno 14,8 milijuna kuna za svaku godinu trajanja Programa, a sredstva su u 50 postotnom udjelu sufinancirana iz Europske unije te će se dodjeljivati provedbom  osam mjera:

2018.godine Ministarstvo je godine uvelo nacionalnu staklenku za med, koja se puni isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka, koja je obilježena je jedinstvenim serijskim brojem. Provodi se i Program školskog mednog dana, s ciljem povećanja količine meda u prehrani djece, podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda i educiranja učenika o važnosti pčelarstva za poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Podaci iz Evidencije pčelara i pčelinjaka Hrvatska govore o preko 8 tisuća pčelara s više od 415.000 proizvodnih pčelinjih zajednica, a godišnja proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda je veća od 8.000 tona. Prosječna godišnja potrošnja meda po stanovniku iznosi 2 kilograma, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ruralni razvoj.