Novih 400 ugovora za bespovratne potpore malim poljoprivrednicima

5.lipnja 2019. godine ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, uz nazočnost ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, potpisala je s 400 korisnika podmjere 6.3. ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, u iznosu od po 15.000 eura po korisniku.

Radi se o korisnicima koji su se prijavili na treći Natječaj iz podmjere 6.3., tip operacije 6.3.1. za mala poljoprivredna gospodarstva,  otvoren do 13. prosinca 2018. godine, i to onima koji su se, po broju ostvarenih bodova za projekte, našli pri vrhu rang liste. Do sada je za ovaj Natječaj već potpisano 309 ugovora, a broj nije konačan; Agencija za plaćanja pregledava i ocjenjuje projekte redoslijedom po rang listi, te će se do kraja postupka dodijeliti preko 3.000 potpora iz ovog Natječaja.

Podmjera 6.3. najatraktivnija je i do sada najuspješnija mjera Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014-2020 godine te se na tri do sad provedena natječaja prijavio najveći broj korisnika, u usporedbi sa svim ostalim mjerama Programa.  Sredstva predviđena za provedbu podmjere 6.3. su u potpunosti iskorištena te se natječaji za istu u ovom programskom razdoblju više neće raspisivati na nacionalnoj razini.

Međutim, dio sredstava raspoređen je LAG-ovima (lokalnim akcijskim grupama) od kojih je veliki broj već proveo natječaje, a ostali će, prema najavama, natječaje provesti tijekom 2019. godine. Objave LAG natječaja možete pratiti na našim stranicama.

Na natječaj iz podmjere 6.3. mogu se prijaviti poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora se može iskoristiti za razna ulaganja u  OPG-ove, poput: kupnje domaćih životinja,  višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,  izgradnje i opremanja objekata za  proizvodnju i preradu,  kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju oljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje  višegodišnjih nasada, gradnju  objekata  za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, te opće troškove, među kojima su i konzultantske usluge.