Izmjene Pravilnika vezane za robinzonski turizam na javnoj raspravi do 26.6.2017.

Ministarstvo turizma predložilo je uvođenje mogućnosti pokretanja tzv. robinzonskog turizma i na opg. Robinzonski turizam, odnosno robinzonski smještaj, se prema važećem Pravilniku može registrirati u u ruralnim područjima ali ne u okviru OPG, koji može otvoriti i registrirati: izletišta, kušaonice, ruralne kuće za odmor,  apartmane, sobe, kamp  i kamp odmorište.

Više: Robinzonski turizam na OPG

Ministarstvo turizma u svojoj obavijesti od 12. lipnja 2017. ističe važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, te naglašava uočenu potražnju za  drugačijim, jednostavnijim, opuštenijim i nesvakidašnjim odmorom u prirodi. Robinzonski turizam je prepoznat kao jedan od najatraktivnijih “drugačijih” oblika turizma.

Stoga je Ministarstvo turizma  predložilo  izmjene važećeg Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata i uputilo ga u javnu  raspravu do 26. lipnja ove godine. Predloženim izmjenama bi se robinzonski turizam omogućio i u urbanim područjima te bi bio omogućen i drugim pružateljima  usluga smještaja u turizmu,  pa tako i OPG-ovima. Svi zainteresirani mogu pratiti i komentirati javno savjetovanje na portalu eSavjetovanje.

Prema važećim propisima robinzonski turizam odvija se u objektima koji se nalaze  u prirodnom okruženju, a  u kojima se gostima pružaju usluge smještaja u neuobičajenim okolnostima i uvjetima.  Objekt se mora nalaziti izvan urbanog područja, gdje ne postoji mogućnost priključka na infrastrukturu te objekt ne smije biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.)

Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.). U robinzonskom turizmu se, prema važećem Pravliniku (Prilog IV) ne pružaju usluge prehrane, a gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela.