Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

Europska komisija je dodijelila 357 milijuna eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Hrvatske. Odluku o prihvaćanju financiranja projekta potpisale povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH Gabrijela Žalac.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Pelješkog mosta je 516 milijuna eura, dok je iznos prihvatljivih troškova (troškovi bez pdv-a) 420 milijuna eura, od kojeg će iznosa 85 posto sufinancirati Europska unija.

Novi most preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, popularni Pelješki most,  dio je projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”. Pelješki most povezat će prije svega samu Dubrovačko-neretvansku županiju u jednu cjelinu, a isto tako povezati ovu najjužniju hrvatsku županiju s ostatkom zemlje.

O važnosti ovog projekta za lokalno stanovništvo, promet robe i ljudi, osobito turističkog prometa za vrijeme ljetne sezone, kao i njegovom simboličnom značaju spajanja suvišno je elaborirati.

Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a bez PDV riječ je o iznosu od 420 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto.

Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometara i imat će četiri prometna traka. Popratna infrastruktura kao što su pristupne ceste, tuneli, mostovi, vijadukti, obilazica kod Stona i poboljšanje postojeće ceste D414 također spadaju u prihvatljive troškove, u čijem će financiranju sudjelovati EU. EU. Završetak radova na Pelješkom mostu očekuje se u 2022. godini.