Javni poziv školama i dobavljačima voća, povrća i mlijeka

Početkom školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Za provedbu Školske sheme osigurano je ukupno  23 milijuna kuna. Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Provedbom Školske sheme nastoji se školskoj djeci u Hrvatskoj omogućiti   dodatni obrok svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama

– voće i povrće:  mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva,

– mlijeko i mliječni proizvodi: mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

Provedba: Škola odabire lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće i to (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno) .Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Prijava za Školsku shemu

Školska shema provodi se na temelju  Pravilnika o provedbi Školske sheme (N 50/17)Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja na obrascu, u Prilogu Pravilnika.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen Javni poziv za iskaz interesa, koji će  za škole  biti otvoren dva tjedna od datuma objave (30. svibnja 2017.godine) a zadobavljače  za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda bit će otvoren cijele školske godine.