InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

OPG Milac proizvodi vrhunski Paški sir uz pomoć EU fondova

Mjerama Programa ruralnog razvoja do unapređenja poslovanja

OPG Milac – Crljenko Dražen iz Paga među prvim je malim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj koji su se odlučili unaprijediti svoje poslovanje sredstvima iz EU fondova. Uz pomoć Intermedia Projekt, na prvom natječaju iz Podmjere 6.3. programa ruralnog razvoja ostvarili su bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 15.000 eura, za 100% vrijednosti ulaganja.

Projekt se sastojao od elektrifikacije štale OPG-a nabavom i montažom sustava solarnih panela te opremanja štale suvremenim postrojenjem za mužnju. Dio sredstava projekta iskorišten je i za operativno poslovanje OPG-a – podmirivanje obveznih doprinosa nositelja OPG-a za vrijeme provedbe projekta.

 

 

Izmuzište na OPG Crljenko nabavljeno bespovratnim sredstvima iz Podmjere 6.3. PRR

OPG Crljenko Dražen iz Paga bavi se uzgojem autohtone hrvatske pasmine Paška ovca i proizvodnjom paškog sira na tradicionalni način. OPG ima stado od oko 110 grla, od čega je 66 rasplodnih ovaca, za čiju se ispašu koristi više od 20 hektara pašnjaka, koliko je u resursima ovoga OPG-a. OPG posjeduje vlastitu mini siranu, u gradu Pagu, te proizvodi visokokvalitetni autohtoni Paški sir, koji se na tržištu može naći pod brandom Milac. 

Obiteljska sirana Milac

Tradicija duga tri generacije

Poslovanje ovog OPG- nastavak je dugogodišnje tradicije uzgoja ovaca i proizvodnje sira koja se obitelji Crljenko nastavlja već treću generaciju.

Mužnja ovaca se na ovom poljoprivrednom gospodarstvu prije realizacije projekta obavljala ručno. Uz pomoć bespovratne potpore iz EU fondova uvedena je moderna tehnologija strojne mužnje koja zahtijeva daleko manji utrošak vremena i ljudskog rada, a koji se sada može usmjeriti na druge poslove na OPG-u, prvenstveno u proizvodnju većih količina sira i poboljšanje njegove kvalitete.

Uz pomoć Intermedia Projekt, OPG Milac je na prvom natječaju iz Podmjere 6.3. programa ruralnog razvoja ostvario su bespovratnu potporu iz EU fondova, u iznosu od 15.000 eura, za 100% vrijednosti ulaganja.

Budući je za rad nabavljenih suvremenih muznih uređaja neophodna električna energija, a štala OPG-a nalazi se daleko izvan dosega gradske električne mreže logičan je bio odabir obnovljivih izvora energije umjesto priključenja na gradsku električnu mrežu. Osim nižih troškova, na ovaj se način postigao i pozitivan utjecaj na okoliš i održivi razvoj, što u konkretnom slučaju utječe i na kvalitetu proizvoda koja uvelike ovisi o očuvanosti okoliša – kvaliteti ispaše. Također, ovakav proces je potpuno tih, za razliku od drugih obnovljivih izvora, npr. turbina na vjetar, što je važno za životinje.

Sustav solarnih panela – dio projekta financiranog iz Podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja

 

 

Jedinstveni autohtoni proizvod

Uzgoj ovaca uključuje ispašu na pašnjacima OPG-a, pomladak se hrani isključivo dojenjem, a prerada mlijeka obavlja se  u obiteljskoj mini sirani, na tradicionalan način, te je rezultat rada ovoga OPG-a vrhunski autohtoni Paški sir.

Dražen je znanje stečeno učenjem uz oca i djeda, dodatno usavršio završivši i tečaj za zvanje uzgajivač ovce – mljekar – sirar, posebno prilagođen ovčarima i sirarima s otoka Paga.

Zbog jedinstvenih obilježja lokacije otoka Paga i ispaše ovaca na pašnjacima poškropljenim morskom solju nanašenom burom, na kojima raste i aromatično bilje,  Paški je sir autohtoni otočni proizvod specifičnog okusa, kojega nije moguće proizvesti nigdje drugdje na svijetu. Njegova kvaliteta odavno je globalno prepoznata te je iznimno cijenjen i tražen među gurmanima diljem svijeta. Put do tržišta olakšan je uslijed razvijenog turizma na otoku Pagu te se u punoj turističkoj sezoni proda glavnina proizvoda ovoga OPG-a.

Dražen Crljenko i njegova obitelj svoju budućnost vide na rodnom otoku. Usprkos  poražavajućim trendovima iseljavanja mladih iz zemlje a osobito s otoka i iz ruralnih sredina, odlučio je svoju budućnost graditi na temeljima tradicije, vjerujući da jedinstvene prednosti ove lokacije mogu nadvladati sve poznate nedostatke života i rada na otoku i poljoprivrede općenito. Uz puno truda, ljubavi i volje vjeruje da će u tome uspjeti.

No osim entuzijazma i blagodati prirode, za ozbiljno poslovanje neophodni su i resursi; financijska strana priče koja je prečesto kočnica za ostvarenje mnogih dobrih planova. Nema stoga razloga za neiskorištavanje bespovratne financijske pomoći koja se kroz niz mjera nudi iz Europskih fondova, a koji su sve ove vrijednosti itekako prepoznali; OPG Milac – Crljenko Dražen jedan je od dobrih primjera.

Info o korisniku:

Milac – Autohtoni Paški sir, OPG Crljenko Dražen, Riječka 19, Pag

web: https://www.facebook.com/MILAC-Autohtoni-PASKI-SIR-484093321721743/

%d blogeri kao ovaj: