6,6 milijuna eura za projekte malih poljoprivrednika

Objavljen Natječaj za potpomognuta područja za 2024. godinu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Natječaj za financiranje projekata u 2024. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Prijave se podnose do 3. 6. 2024. godine.

U nastavku pročitajte sve važne detalje natječaja, a za provjeru prihvatljivosti i konzultantske usluge u prijavi i provedbi projekta stojimo Vam na raspolaganju.

Prihvatljvi prijavitelji

  • Tko se može prijaviti na natječaj?

SOPG-ovi i OPG-ovi ekonomske veličine od 1.000 € do 7.000 €, a koji imaju sjedište na području općina / gradova s ovog popisa. Projekti se također moraju provoditi na navedenim područjima.

  • Isključenja

Korisnici koji su već ostvarili potporu na ovom natječaju od 2021.godine do danas, kao i oni koji su ostvarili potporu putem mjere 6. tip operacije 6.3.1. (bilo koji natječaj) nisu prihvatljivi.

Ukoliko ne ispunjavate uvjete, provjerite svoju prihvatljvost na Natječaj za Intervenciju 73.12. (bivša mjera 6.3.1.), koji je također objavljen

Iznos potpore

Raspoloživi iznos za dodjelu bespovratnih potpora je 6.600.000 eura, što je za više od milijun i pol eura više nego je bilo na raspolaganju na istom natječaju protekle godine.

Iznos potpore po jednom projektu je maksimalno 10.000 eura, a potpora se odobrava za 100% projektnih troškova. Isplata se vrši jednokratno, po potpisu Ugovora o financiranju, a projekt se mora provesti do 25. listopada 2025.godine.

Prihvatljiva ulaganja

a) kupnja domaćih životinja (osim konja i muških grla magaraca) i pčelinjih zajednica

b) kupnja sadnica, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja za podizanje trajnog nasada, isključivo od dobavljača sadnog materijala registriranog u Upisniku dobavljača sadnog materijala koji vodi HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu)

c) kupnja, građenje jednostavnih objekata i opremanje objekata u svrhu poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o funkcioniranju EU (ulaganje u objekte koji imaju pravomoćnu građevinsku i/ili uporabnu dozvolu)

d) kupnja nove i/ili rabljene poljoprivredne mehanizacije navedene u Prilogu 3 ovoga Natječaja (kupljeni rabljeni traktori i gospodarska vozila moraju biti proizvedeni 1999. godine i noviji, kupljeni rabljeni priključci ne mogu biti stariji od deset godina)

e) kupnja opreme za pčelarstvo

f) kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta (osim državnog poljoprivrednog zemljišta) čija će uporaba biti vidljiva u So potvrdi prilikom završetka projekta

g) uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje isključivo u slučaju podizanja trajnog nasada (prihvatljiv trošak uređenja je maksimalno l0% od iznosa kojim se ostvaruje povećanje obima proizvodnje)

h) stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, troškovi promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda

i) operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Prijavite se na natječaj

Prijave se podnose od 2. 05. do 3. 06. 2024. godine.

Za provjeru prihvatljivosti i konzultantske usluge u prijavi i provedbi projekta stojimo Vam na raspolaganju.