2,51 milijun eura za razvoj otoka u 2023.godini

Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je 7.veljače 2023.godine javni poziv na dostavu projektnih prijava za Program razvoja otoka za 2023. godinu. U razdoblju od 2016. do 2022. godine, kroz 324 ugovora sufinancirano je 239 projekata u vrijednosti od 18,61 milijun eura (140,23 milijuna kuna). U 2023. godini za provedbu Programa razvoja otoka za 2023. osiguran je iznos od 2,51 milijun eura (18,91 milijun kuna), a danas objavljen javni poziv otvoren je do 3. ožujka 2023.godine.

Programom za razvoj otoka potiču se jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac, na svrhovito korištenje sredstava ulaganjem u male kapitalne projekte kojima se doprinosi unaprjeđenju kvalitete života na naseljenim otocima.

Programom se sustavno nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti, uvažavajući i potičući specifičnosti svakog pojedinog otoka Republike Hrvatske.

Cilj Programa odnosi se na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program razvoj otoka u 2023. otvoren je do 3. ožujka 2023. te se u tom razdoblju mogu podnositi prijave za financiranje sa svim potrebnim dokumentima.