Isplate potpora u stočarstvu

Potpore od ukupno 40 milijuna kuna isplaćene su ovog tjedna za stočarstvo, točnije za sektor govedarstva. Od toga je 20 milijuna kuna isplaćeno za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda a 20 milijuna kuna za potporu za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica.

Sredstva za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda dobilo je 669 korisnika od kojih je čak 305 mlađe od 41 godinu. Za nadoknadu gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica odobrena su sredstva za 6.566 korisnika.

Aktualni natječaji za stočarstvo: Podmjera 4.4. Tip operacije 4.4.1.

Kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva poljoprivrednicima će u tri godine biti isplaćeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Provedbom ovih dviju mjera očekuje se pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanja proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka za obnovu stada tijekom 2016. i 2017. godine.