Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je  29. listopada 2018. godine održavanje Međuparlamentarne konferencije   „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ u Zagrebu, 22. i 23. studenog ove godine.

Konferencija će se održati u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog sabora a bit će sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Cilj ove konferencije je susret  predstavnika parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije te zajednička rasprava o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i ulogi nacionalnih parlamenata u formiranju iste.

U raspravama o budućoj ZPP Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje putem svojih predstavnika na radnim tijelima Vijeća EU, na kojima se iznose službene pozicije država članica.

Planiran je poseban osvrt na aktualne teme.

Prva od njih je vezana za nacionalne strateške planovea, koji čine okosnicu predložene reforme i značajan odmak od još uvijek važećeg koncepta zajedničke poljoprivredne politike sastavljene od dva odvojena skupa mjera dohodovne i tržišne potpore s jedne strane, te strukturnih mjera s druge strane.

Također će se raspravljati o pitanju generacijske obnove te ulozi politike ruralnog razvoja u lokalnim zajednicama, od stvaranja novih radnih mjesta do unaprjeđenja životnih uvjeta u tim prostorima ulaganjem u potrebnu infrastrukturu, te načine kako lokalna uprava može bolje iskoristiti mogućnosti financiranja u okviru programa ruralnog razvoja.

Značajna tema o kojoj će se razgovarati su i korištenje novih znanja i inovacija u poljoprivredi koji bi mogle povećati sigurnost i kvalitetu proizvoda, a samim time i konkurentnost i prihode  u sektoru poljoprivrede.

Konferenciju sufinancira EU iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.