Započelo izdavanje konačnih odluka za drugi natječaj iz Podmjere 6.1. za mlade poljoprivrednike

Agencija za plaćanja započela  je 5. 4. 2018. s izdavanjem konačnih odluka za Podmjeru 6.2., operaciju 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima, za drugi natječaj.  S 85% sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 15% iz proračuna RH financirat će se u 100%-tnom iznosu 366 projekata, svaki vrijedan 50.000 eura.

Novi natječaj za ovu podmjeru najavljen je za travanj 2018., prema najnovijim izmjena Plana natječaja. Na poveznici potražite sve detalje o novom natječaju, pripremite svoj projekt na vrijeme i iskoristite bespovratne potpore za razvoj svog poslovanja.

Korisnici potpore po ovom natječaju su mladi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, čija je ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura.

Bespovratna sredstva mogu se u okviru podmjere 6.1. iskoristiti za  kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, podizanje novih i restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Izmjenama Pravilnika za podmjeru 6.1. za mlade poljoprivrednike omogućeno je zatražiti potporu u iznosu 20.000 eura ili potporu od 50.000 eura, uz drugačije obveze korisnika nakon dobivanja potpore; korisnici koji zatraže i ostvare bespovratnu potporu od 50.000 eura dužni su u razdoblju od 5 godina nakon konačne isplate biti obveznici mirovinskog i zdravstvenog osiguranja s osnova OPG-a za koji su ostvarili potporu te im to mora biti glavno zanimanje.

Korisnici koji zatraže i ostvare potporu u iznosu od 20.000 eura dužni su u navedenom roku od 5 godina nakon konačne isplate biti nositelji OPG-a za koji su ostvarili potporu, dok obveza zaposlenja na OPG-u niti plaćanja doprinosa, nema.

Novi natječaj za ovu podmjeru najavljen je za travanj 2018., prema najnovijim izmjena Plana natječaja. Na poveznici potražite sve detalje o novom natječaju, pripremite svoj projekt na vrijeme i iskoristite bespovratne potpore za razvoj svog poslovanja.