Najava natjecanja „Ideje iz Europe“ 

Natjecanje „Ideje iz Europe“  pokrenuto je 2015. godine s ciljem pronalaska poduzetnika čije ideje „mijenjaju svijet“ te ih je vrijedno ostvariti. Primarni cilj je skrenuti pozornost i izgraditi pozitivan imidž europskih poduzetnika, kako bi bili uzor i doprinijeli oživljavanju poduzetničkog duha kod stanovnika EU.

Glavni cilj natjecanja je prevladavanje globalnih izazova na djelotvoran i učinkovit način koristeći poslovne ideje koje imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj. Svrha ovog natjecanja nije samo otkriti već i na transparentan način skalirati poslovne ideje (postići njihov rast) te poduzetnicima pružiti priliku za promociju i umrežavanje.

Proces odabira „Ideja iz Europe“ služi i tijelima državne uprave u detektiranju prepreka koje poduzetnici trebaju prevladati u realizaciji ideje, u danom kontekstu/industriji te prihvaćanju smjernica za njihovo uklanjanje.

Kakva se poduzetnička ideja traži (koji su kriteriji natječaja)?

  • poduzetničko rješenje za globalne izazove; ideja koja ima društveni i/ili ekonomski učinak;
  • ideja koja zadovoljava potrebe tržište i građana;
  • ideja koja je potvrđena određenim dokazima;
  • ideja koju je moguće skalirati (proširiti na druga tržišta, područja).

Kako će najbolji poduzetnici doći do natjecanja „Ideje iz Europe“?

Svaka država članica EU provodi nacionalnu selekciju putem koje se odabire jedan poduzetnik s idejom za koju se smatra da zavrjeđuje biti pozvana i predstavljena svijetu. Žiri u Hrvatskoj čine predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te nominirani predstavnici partnerskih organizacija.

  • Proces nacionalne selekcije kreće od elektroničke prijave ideje putem obrasca (dostupan na kraju ovog poziva);
  • Nacionalno natjecanje: u listopadu 2017. godine, na temelju ispunjenog obrasca nacionalni žiri odabire najbolje kandidate za predstavljanje ideje uživo. Osim navedenih kriterija natječaja vezanih za kvalitetu same ideje, na predstavljanju uživo ocjenjivat će se i kvaliteta prezentacije, predstavljanje treba trajati najduže 5 minuta te mora biti na engleskom jeziku;
  • Polufinale: u listopadu 2017. godine, u Tallinnu (Estonija) pobjednici nacionalnih natjecanja nadmetati će se za mjesto u finalu;
  • Finale: u ožujku 2018. godine u Den Hagu (Nizozemska) finalisti će predstaviti svoje ideje predstavnicima gospodarstva, investitora i institucija iz cijele Europe. Finale će se prenositi globalno u organiziaciji nizozemskih veleposlanstva i putem medija.

Rok za prijavu na nacionalno natjecanje: 15. rujna 2017. godine.

Troškove putovanja i smještaja za sudjelovanje u natjecanju snose organizatori.

Poveznice i društvene mreže

TEDxBinnenhof i „Ideje iz Europe“  imaju odvojene račune na društvenim mrežama.

Nacionalni koordinator natječaja je Ministarstvo gospodarstva RH a sukoordinator je HAMAG-BICRO. Natjecanje se provodi u suradnji s partnerima, poduzetničkim potpornim institucijama iz cijele Hrvatske.

Izvor: http://www.hamagbicro.hr/drugo-izdanje-natjecanja-ideje-iz-europe/