U Šibeniku potpisan prvi ugovor iz EU natječaja za obnovu kulturne baštine

Projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“ u Šibeniku prvi je projekt za koji je potpisan ugovor o dodjeli sredstava u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.

Projekt je vrijedan 50.014.742,95 kuna, a iz EU fondova bit će sufinanciran sa 42.512.531,51 kuna. Ovaj projekt uključuje obnovu šibenske tvrđave Sv. Ivan (Tanaja), sagrađene 1646. godine.  Projektom je predviđena šetnica, jogging staza oko cijelog kompleksa, vidikovac, ugostiteljski objekt s terasom te u sjevernom dijelu  tvrđave (poznatom kao Kliješta – Tanaja)  KID’S LAB2,  sa sadržajem za djecu i mlade, s povijesnim laboratorijem i zelenim labirintom.

Prvi ugovor iz EU natječaja za obnovu kulturne baštine potpisan je 1. kolovoza 2016., na tvrđavi Barone u Šibeniku. MRRFEU izvještava kako su svečanom potpisivanju prisustvovali su Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i EU fondova, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Uz potpisivanje ugovora za EU projekt obnove tvrđave Sv. Ivan, ministar Tolušić iskoristio je posjet Šibeniku za susret sa   šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, radi razgovora o    još jednom projektu iz kulturne baštine korisnika Šibenske biskupije – o projektu   Integrirani program „Civitas Sacra“ – unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, čija ukupna vrijednost iznosi 36.380.859,92 kuna.

EU projekt obnove tvrđave Sveti Ivan već je treći projekt takvoga tipa u Šibeniku. Do sada su već obnovljene tvrđava Sv. Mihovil i tvrđava Barone i to  također sredstvima iz EU fondova.  U svaku od navedenih tvrđava iz EU fondova je uloženo oko milijun eura, a svoj red za obnovu čeka i tvrđava Sv. Nikola.

U svakom slučaju, grad je Šibenik dobar primjer uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova i provođenju EU projekata.