InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

OPG Rimbaldo: Uz pomoć EU fondova do suvremenog objekta za preradu voća

Projekt OPG RImbaldo, Krk: Rekonstrukcija i opremanje objekta za preradu voća, sufinancirano 100% putem to 6.3.1. 2015.godine

Projekt OPG RImbaldo, Krk: Rekonstrukcija i opremanje objekta za preradu voća, sufinancirano 100% putem to 6.3.1. 2015.godine

Ukusne i zdrave slastice krčkog OPG-a Rimbaldo uz bespovratne EU potpore pripremaju se u novom proizvodnom pogonu

OPG Rimbaldo Jasna iz Krka jedno je od malih poljoprivrednih gospodarstava koje je za svoj rast i razvoj iskoristilo sredstva iz EU fondova. Uz pomoć Intermedia Projekt, na prvom natječaju iz Podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja ovaj je OPG  ostvario bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 15.000 eura, za 100% vrijednosti ulaganja.

OPG obitelji Rimbaldo već dugi niz godina na svom se imanju, smještenom u okolici grada Krka, bavi voćarstvom i maslinarstvom, a odnedavno i preradom voća, u vlastitom proizvodnom pogonu.

Upravo je opremanje objekta za proizvodnju džemova bilo glavni predmet projekta financiranog iz EU fondova.

Pogon za preradu voća financiran putem Podmjere 6.3. PRR

Od hobija do ozbiljne proizvodnje i brendiranja

Članovi OPG-a; nositeljica Jasna Rimbaldo, njezin suprug Josip, sin Davor i snaha Nikolina godinama su se bavili poljoprivredom, uzgajajući isprva tradicionalne otočke kulture; ponajviše smokve i masline, da bi s vremenom u proizvodnju uključili i razno drugo voće: bobičasto voće (maline, aronije i kupine),  kiwi, kruške, šljive i drugo.

Dio uroda svake godine se godine na OPG pretvarao u ukusne domaće džemove, za obitelj  i poklone prijateljima.  Kao i danas, tako se i u početcima džem na ovom OPG-u pripremao isključivo od domaćeg svježeg voća, bez konzervansa i aditiva, s minimalnim udjelom šećera, što nije moglo rezultirati drugačije nego  izvrsnim okusom i kvalitetom proizvoda,  pa ne čudi interes tržišta koji se za ove džemove ubrzo javio.

Voće je uzgojeno prirodnim putem, bez upotrebe kemijskih sredstava, gnojeno stajskim gnojem i malčirano sijenom. U ponudi OPG Rimbaldo su džemovi od pet vrsta voća, smokvenjaci i suhe smokve u čokoladi, pripremljeni po tradicionalnoj recepturi, bez  konzervansa, umjetnih aroma, aditiva i bojila.

OPG je zaprimao sve više upita za džemove, te su 2014. godine odlučili ispitati ima li ovaj hobi potencijal  da postane unosna djelatnost. Za tu je svrhu jedan dio obiteljske kuće preuređen i opremljen osnovnom opremom, te je objekt za preradu i registriran.

Probna proizvodnja te 2014.godine potvrdila je isplativost ove ideje; sve proizvedene količine prodane su, uz višestruku zaradu u usporedbi s prodajom svježeg ploda. Ali za ozbiljnije poslovanje i razvoj bila je neophodna profesionalna oprema, koja investicija bi bila preveliko financijsko opterećenje za tako mali OPG.

Bespovratnim EU sredstvima nabavljeni su: Kotao za kuhanje voća s miješalicom; pasterizator s košarama za staklenke; inox ormarići za čuvane i skladištenje džemova; stroj za pranje staklenki i  baždarena vaga za voće, te je u objekt postavljen epoksidni pod

Modernizacija poslovanja i povećanje resursa

Uz pomoć bespovratnih sredstava iz Podmjere 6.3. nabavljena je suvremena oprema za proizvodnju džemova, izvršeno nužno građevinsko uređenje objekta a dio sredstava utrošen je u ishođenje HACCP certifikata, bez kojega je danas nemoguće postići konkurentnost na tržištu.

Uz pomoć Intermedia Projekt, na prvom natječaju iz Podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja  OPG Rimbaldo je ostvario bespovratnu potporu iz EU fondova, u iznosu od 15.000 eura, za 100% vrijednosti ulaganja.

Osim za nabavu opreme, sredstva iz EU fondova iskorištena su i za povećanje  poljoprivredne proizvodnje. U trenutku prijave na natječaj OPG je na 0,83 ha zemljišta imao nasade voća te maslinik, a uz pomoć EU fondova OPG Rimbaldo podigao je i dodatni nasad smokava, uz prethodnu pripremu zemljišta i uređenje prilaznog puta do istoga,   te tako povećao svoje proizvodne resurse.

 

Novi nasad smokava OPG Rimbaldo – dio projekta financiranog iz Podmjere 6.3. PRR

Zdrave prirodne slastice iz novog pogona

Danas prodajni asortiman OPG Rimbaldo čine svježe voće, voćni džemovi od pet vrsta voća, suhe smokve u čokoladi i tradicionalna otočka poslastica smokvenjak, sve iz vlastite proizvodnje. Džemovi se pripremaju prema tradicionalnoj recepturi, isključvio od domaćih prirodnih sastojaka, bez dodavanja konzervansa, umjetnih boja i aroma, s minimalnom količinom šećera a rezultat su neodoljivo ukusni i zdravi proizvodi koji lako nalaze put do tržišta.

Posebno je interesantan proizvod ovoga OPG-a smokvenjak, tradicionalna mediteranska slastica koja se na otoku Krku priprema od suhih smokava, lozovače i nasjeckanih oraha, oblikuje se u duguljastu “pinku”, suši 20-ak dana te reže na ukusne šnite – prave male  energetske bombe.

Nikolina i Davor Rimbaldo (fotografija vl. novilist.hr )

Kvaliteta voća i vještina pripreme džemova na imanju OPG-a Rimbaldo nikada nisu bili upitni, ali za ozbiljniji proboj na tržište predmetna je investicija bila neophodna.  Oprema nabavljena u sklopu projekta omogućava  učinkovitu preradu većih količina voća uz optimalne troškove poslovanja, visoku kvalitetu  te higijensku i zdravstvenu ispravnosti proizvoda i samog procesa proizvodnje u svim njegovim fazama; od pripreme sirovine i ambalaže,  termičke obrade i punjenja, do čuvanja i skladištenja te je uz bespovratnu potporu iz EU fondova značajno povećana konkurentnost na tržištu i pomognut održivi razvoj ovog otočkog OPG-a.

Info o korisniku:

OPG Rimbaldo Jasna, Crikvenička 5, Krk

web: opgrimbaldo.hr/

%d blogeri kao ovaj: