Potpore od 20.000 € do 50.000 € za mlade poljoprivrednike: Novi LAG natječaj

Natječaj je zatvoren.

LAG Laura objavio je Natječaj za Tip operacije Potpora mladim poljoprivrednicima, koji je sukladan TO 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. Prijave se mogu podnositi od 2.veljače 2021. do 4. ožujka 2021. Pogledajte i druge LAG Natječaje.

Novi natječaj za M 6.1.1. Mladi poljoprivrednici na nacionalnoj razini bit će raspisan tijekom 2021.godine.

Tko se može prijaviti na natječaj?

Prihvatljivi prijavitelji su mladi poljoprivrednici, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura, s područja LAG obuhvata i to:

 • Općine: Stankovci, Lišane Ostrovičke, Pašman, Pakoštane, Sukošan, Bibinje, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Galovac, Tkon i Polača
 • gradovi: Benkovac i Biograd na Moru

Projekti se također moraju provoditi na navedenim područjima. Pogledajte i druge LAG Natječaje.

“Mladi poljoprivrednik« je osoba koja na dan podnošenja zahtjeva za potporu nema više od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti), posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine te je po prvi put na jednom poljoprivrednom gospodarstvu postavljena kao nositelj, odnosno odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva, a u slučaju trgovačkog društva mladi poljoprivrednik je odgovorna osoba isključivo ako je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala društva.

Osobe koje su dulje od 24 mjeseca nositelji gospodarstva nisu prihvatljivi.

Mladi poljoprivrednici ne moraju u momentu prijave na natječaj imati odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, ali ih moraju steći najkasnije kod podnošenja Zahtjeva za isplatu treće rate.

Iznos i intenzitet potpore

Iznos bespovratne potpore po projektu je 370.625,00 kuna (50.000 eura), za korisnike kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje a 148.250,00 kuna (20.000 eura) za ostale korisnike mlade poljoprivrednike.

Intenzitet potpore je 100% prihvatljivih troškova projekta. Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 1.871.200,00 kuna.

U slučaju da više projekata ostvaruje isti broj bodova prednost imaju ranije predani projekti. Kontaktirajte nas za više informacija i pripremite uz našu pomoć svoj projekt kvalitetno i na vrijeme. Troškovi konzultantskih usluga prihvatljivi su projektni troškovi i mogu se uračunati u iznos potpore.

Prihvatljive aktivnosti – što se može financirati iz potpore?

 • kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala
 • kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz priloga 2. ovog Natječaja osim proizvoda ribarstva
 • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta
 • kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme
 • podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada
 • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje
 • građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda
 • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda osim proizvoda ribarstva
 • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva, uključujući troškove konzultanta do 14.825,00 kuna za potpore od 50.000 eura odnosno 5.930,00 kuna za potpore od 20.000 eura

Rokovi

Rok za podnošenje prijava: Prijave se mogu podnositi do 4.ožujka 2021 godine. Kontaktirajte nas za više informacija i pomoć u izradi projekta. U slučaju da više projekata ostvaruje isti broj bodova prednost imaju ranije predani projekti. Kontaktirajte nas za više informacija i pripremite uz našu pomoć svoj projekt kvalitetno i na vrijeme. Troškovi konzultantskih usluga prihvatljivi su projektni troškovi i mogu se uračunati u iznos potpore.

Podmjera 6.1. za mlade poljoprivrednike jedna je od najpopularnijih podmjera Programa ruralnog razvoja. Novi nacionalni natječaj najavljen je za 2021.godinu u indiktivnom planu objave, a LAG natječaji su dodatna prilika za ostvarenje ove atraktivne potpore za mlade poljoprivrednike.