Vinska omotnica – javni pozivi za krizne mjere

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je  8. srpnja 2020. godine Javni poziv na provedbu mjera:

  • Mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima
  • Mjera Potpora za krizno skladištenje vina

Obje mjere temelje se na Nacionalnom programu pomoći sektoru vina (Vinska omotnica) za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Mjera Restrukturiranje i konverzija vinograda – otvoreni natječaji

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se oslobađanje vina sa zaliha u skladištima proizvođača provede kroz dodjelu potpore proizvođaču, na razini veleprodajne cijene vina, ako vino preda na destilaciju.

Cilj mjere Potpora za krizno skladištenje vina je potaknuti proizvođače vina da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište čime se uravnotežuje ponuda i potražnja u ovim okolnostima.

Sa provedbom aktivnosti korisnici mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima mogu započeti nakon izdavanja Odluke o odobrenju kvote.

Aktivnosti vezane uz destilaciju trebaju biti dovršene do 14.09.2020. godine, koji je ujedno i krajnji rok za podnošenje Zahtjeva za isplatu.

Razdoblje skladištenja može započeti s 15.07.2020. godine.

Aktivnosti vezane uz skladištenje trebaju biti dovršene do 12.09.2020. godine.

Rok za podnošenje Zahtjeva za isplatu je 14.09.2020. godine.

Minimalno vrijeme trajanja skladištenja koje se može odobriti iznosi 30 dana.

Rok za podnošenje prijava na obje mjere počinje teći od 08.07.2020. a rok za prijave produljen je do 17.07.2020. godine.