HAMAG-BICRO i Ministarstvo poljoprivrede potpisali sporazum o financiranju

Brži i lakši pristup financiranju po vrlo povoljnim uvjetima te mogućnost financiranja nekih troškova koji nisu prihvatljivi kao trošak projekta prilikom dodjele bespovratnih sredstava.

Ministarstvo poljoprivrede i HAMAG BICRO potpisali su sporazum o financiranju provedbe financijskih instrumenata za poljoprivrednike. Sporazum su potpisali i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Potpisanim Sporazumom pokrenut će se:

  • Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj (kamate od 0,5 % do 1,0 %; Mali zajmovi za sektor mljekarstva 0,1 %) – od svibnja 2018. (HAMAG-BICRO)
  • Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj (maksimalan iznos jamstva 1,3 milijuna eura) – od lipnja 2018. (HAMAG-BICRO)
  • Investicijski krediti za ruralni razvoj – krajem 2018. (HBOR)

Poljoprivrednicima će tako biti omogućen brži i lakši pristup financiranju po vrlo povoljnim uvjetima te će im se omogućiti financiranje nekih troškova koji nisu prihvatljivi kao trošak prilikom dodjele bespovratnih sredstava.

Povoljni krediti  koji se dodjeljuju putem HAMAG-BICRO do sada su bili dostupni poduzetnicima iz drugih sektora. HAMAG BICRO je kroz provedbu programa ESIF malih i mikro zajmova za poduzetnike već u prvih pet mjeseci provedbe stekao bogatu i uspješnu praksu u apsorpciji sredstava financijskih instrumenata.  Svoje će znanje i iskustvo u budućnosti implementirati  u kreiranje sličnih  rješenja za sektor ruralnog razvoja.

Spomenuti financijski instrumenti predstavljaju povoljniji i dostupniji izvor financiranja za projekte u sektoru poljoprivrede. Zajmovi i krediti koji će se dodjeljivati temeljem ovoga Sporazma bit će smanjene kamatne stope te sa smanjenom   razinom potrebnih sredstava osiguranja (Kao instrument osiguranja biti će dovoljna samo zadužnica poslovnog subjekta a ostali instrumenti osiguranja prema procjeni rizika),  bez naplate naknade za obradu zahtjeva, bez naknada za rezervaciju sredstava i interkalarne kamate, bez naknade za prijevremenu otplatu kredita te bez obveznog vlastitog učešća krajnjeg primatelja, s počekom od 12 mjeseci i rokom otplate do pet odnosno 10 godina.