COSME – Program za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća

COSME program (Programme for the Competitiveness of enterprises and SMEs) – program je Europske unije za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća) Europske unije za financijsko razdoblje 2014.-2020.  Putem COSME programa potiče se  konkurentnost europskih malih i srednjih poduzeća.

Ciljevi COSME programa
  • olakšavanje pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća (MSP)
  • stvaranje okruženja koje je pogodno za stvaranje i rast gospodarstva
  • poticanje poduzetničke kulture u Europi
  • povećanje održive konkurentnosti EU tvrtki
  • pomaganje malim poduzećima da rade izvan svoje matične zemlje i poboljšanje njihovog pristupa tržištima
Aktivnosti COSME programa
  1. Pristup financiranju za mala i srednja poduzeća kroz namjenske financijske instrumente
  2. Enterprise Europe Network: Mreža poslovnih servisnih centara
  3.  Poduzetništvo
  4. Poboljšanje okvirnih uvjeta za konkurentnost poduzeća i razvoj politika
  5. Internacionalizacija malih i srednjih poduzeća
Struktura COSME programa
  1. Financijski instrumenti namijenjeni su tvrtkama u različitim fazama njihovog životnog ciklusa: stvaranje, širenje i poslovni i transferi.

Instrument kapital za rast (Equity Facility for Growth) će pružiti rizični kapital poduzećima, posebice u svojoj fazi rasta.  Instrument za garancije zajmova (Loan Guarantee Facility) će pokrivati kredite do 150.000 eura, te će biti na raspolaganju za sve vrste malih i srednjih poduzeća. Europski investicijski fond u suradnji s financijskim institucijama u različitim državama članicama će upravljati ovim instrumentima.

  1. Enterprise Europe Network je “one-stop-shop” za poslovne potrebe malih i srednjih poduzeća u EU i šire. Ona okuplja više od 600 organizacija za potporu poduzećima iz preko 60 zemalja, uključujući gospodarske i industrijske komore, tehnološke centre ili razvojne agencije.

EEN pruža tvrtkama informacije i niz kvalitetnih i besplatnih poslovnih podrška kako bi ih učinila konkurentnijima, kao npr  besplatne informacije, upute i prilagođena pomoć za EU fondove, uključujući i područje istraživanja i inovacija ili potpora za partnerstva malih i srednjih poduzeća, posebice za prekogranične aktivnosti. Potpora će se dati za poticanje trans-nacionalnih mreža, za razmjenu dobre prakse i utvrđivanje mogućnosti za širenje poslovnih aktivnosti.

Glavni korisnici COSME programa
  • Poduzetnici, posebice u malim i srednjim poduzećima, će imati koristi od lakšeg pristupa financiranju za razvoj, konsolidaciju i rasta njihovih poduzeća.
  • Građani koji žele postati samozaposleni i susreću se s poteškoćama u uspostavi vlastitih poduzeća, primjerice mladi i žene poduzetnice.

Aktualne natječaje i sve druge pojedinosti COSME programa možete pratiti na mrežnim stranicama Europske agencije za malo i srednje poduzetništvo – European Agency for Small and Medium Enterprises EASME