InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Nova mehanizacija i zemljište uz potporu EU fondova za OPG Marijanović iz Blaca

Nasad mandarina OPG Marijanović u Opuzenu

Modernizacija i povećanje proizvodnje mandrina uz bespovratnu potporu iz EU fondova

OPG Marijanović iz Blaca od 2009. godine bavi se uzgojem mandarina, na više zemljišta u Crepini, na području grada Opuzena. Nositeljici OPG-a, Jeleni Marijanović, poljoprivreda je glavno zanimanje te je i  zaposlena na OPG, a pored svih obveza na poljoprivrednom imanju Jelena je i majka četvero djece, od kojih oni stariji pomažu u radovima.

U drugom Natječaju iz podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja OPG Marijanović je uz pomoć InterMedia Projekta ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 15.000 eura za modernizaciju i povećanje svoje proizvodnje. Projekt uključuje kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme te još jednog nasada mandarina u Opuzenu, a financiran je u cijelosti potporom iz mjere 6.3.

Neretvanska mandarina je zaštićeni izvorni hrvatski proizvod čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti. Zasniva se na posebnosti ovog proizvoda koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika doline rijeke Neretve i tradicije uzgoja.

Dolina Neretve zbog svojih geoklimatskih obilježja jedinstvena je lokacija za uzgoj mandarina. Kvaliteta proizvoda prepoznata je na tržištu a od nedavno i priznata dodjelom zaštićene oznake izvornosti. Ova je lokacija ujedno jedno od samo pet područja u Hrvatskoj pogodnih za komercijalni uzgoj agruma općenito.

Tržišne prilike u Dolini već dugi niz godina nisu za proizvođače mandarina idealne, a za isplativo poslovanje potrebno je puno truda i znanja uložiti ne samo u poljoprivredne radove nego i u plasiranje na tržište; marketing i organizaciju prodaje. Kvalitetan proizvod uvijek pronađe svoj put do kupca pa je tako uz nove prodajne kanale i izlazak na nova tržišta uspjeh itekako moguć, za što je pravi primjer i OPG Marijanović.

Podaci o korisniku: OPG Marijanović Jelena, Vale, Blace
Oglasi
%d bloggers like this: