InterMedia Projekt

EU fondovi / Natječaji & projekti

Nova mehanizacija i zemljište uz potporu EU fondova za OPG Marijanović iz Blaca

Nasad mandarina OPG Marijanović u Opuzenu

Modernizacija i povećanje proizvodnje mandarina uz bespovratnu potporu iz EU fondova

OPG Marijanović iz Blaca od 2009. godine bavi se uzgojem mandarina, na više zemljišta u Crepini, na području grada Opuzena. Nositeljici OPG-a, Jeleni Marijanović, poljoprivreda je glavno zanimanje te je i  zaposlena na OPG, a pored svih obveza na poljoprivrednom imanju Jelena je i majka četvero djece, od kojih oni stariji pomažu u radovima.

U drugom Natječaju iz podmjere 6.3. Programa ruralnog razvoja OPG Marijanović je uz pomoć InterMedia Projekta ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 15.000 eura za modernizaciju i povećanje svoje proizvodnje.

Projekt se sastoji od kupnje nove poljoprivredne mehanizacije i opreme te dodatnog nasada mandarina u Opuzenu, a financiran je u cijelosti bespovratnom potporom iz mjere 6.3.

Neretvanska mandarina je zaštićeni izvorni hrvatski proizvod čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti. Zasniva se na posebnosti ovog proizvoda koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika doline rijeke Neretve i tradicije uzgoja.

Dolina Neretve zbog svojih geoklimatskih obilježja jedinstvena je lokacija za uzgoj mandarina. Kvaliteta proizvoda prepoznata je na tržištu a od nedavno i priznata dodjelom zaštićene oznake izvornosti. Ova je lokacija ujedno jedno od samo pet područja u Hrvatskoj pogodnih za komercijalni uzgoj agruma općenito.

Tržišne prilike u Dolini već dugi niz godina nisu za proizvođače mandarina idealne, a za isplativo poslovanje potrebno je puno truda i znanja uložiti ne samo u poljoprivrednu proizvodnju nego i u plasiranje na tržište; marketing i organizaciju prodaje.

Za optimalnu proizvodnju i vrhunsku kvalitetu koja jedino može osigurati  konkurentnost na tržištu  potrebna su i stalna ulaganja u modernizaciju tehnologije, što je malim OPG-ovima osobito teško pratiti. Podmjera 6.3. Programa ruralnog razvoja osmišljena je upravo kao pomoć takvim gospodarstvima, velikog razvojnog potencijala, za čije ostvarenje velika zapreka nemogućnost potrebnog investiranja.

Kvalitetan proizvod uvijek pronađe svoj put do kupca pa je tako uz nove prodajne kanale i izlazak na nova tržišta uspjeh itekako moguć, za što je pravi primjer i OPG Marijanović.

Podaci o korisniku: OPG Marijanović Jelena, Vale, Blace
%d blogeri kao ovaj: