Tko je dužan platiti pdv na usluge  agencija, internet servisa i drugih inozemnih dobavljača ako niste u sustavu PDV-a i koji je postupak?

Veliki broj iznajmljivača posluje s turističkom agencijom Booking.com, još više domaćih tvrtki svih profila oglašava se na Facebooku te su česti upiti glede plaćanja pdv-a po primljenim računima upravo ovih dobavljača.

Bilo da se radi o proviziji Booking.com, uslugama promocije na Facebooku, oglašavanja na raznim drugim internet portalima, naručivanju iz web shopova i uslugama bilo kojeg poduzetnika iz EU postupak je sljedeći

Ukoliko dobavljač koji ispostavlja račun ima sjedište ili poslovnu jedinicu u EU i obveznik je PDV-a (VAT), a  sami niste obveznik PDV-a:

  • zatražiti od dobavljača njegov PDV-ID broj – VAT number, ukoliko isti nije naveden na računu. U sustavu VIES na poveznici EK   možete provjeriti VAT broj, ali ga ne možete saznati ako Vam ga dobavljač nije naveo.
  • u nadležnoj ispostavi Porezne uprave zatražiti svoj PDV-ID broj (čime ćete i sami ući u sustav evidencije VIES, ali nećete postati  obveznik PDV-a!
  • do 20-tog datuma u sljedećem mjesecu prijaviti stjecanje usluge od poduzetnika iz EU na obrascu PDV i obrascu PDV-S
  • do kraja mjeseca platiti obračunati iznos PDV-a u proračun RH.

Radi se o prijenosu porezne obveze, tzv. reverse charge, a nemate pravo povrata uplaćenog PDV-a, budući da sami niste u obveznik PDV-a.